Közélet

Az oroszok máris tartanak a NATO kelet-európai csapataitól

Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint a NATO-erők létszáma eléri a 30 ezret.

A kelet- és közép-európai erőinek a létszáma két és félszeresére nőtt, jelenleg több mint 30 ezer katonát számlál, a közeljövőben pedig növekedhet – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán az orosz és a fehérorosz katonai részlegével tartott közös tanácskozáson.

Fotó: AFP

„Kelet- és Közép-Európába, valamint a balti államokba a régión kívüli NATO-államok fegyveres erőit vezényelték. Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában új többnemzetiségű taktikai zászlóaljcsoportokat hoznak létre. A csoportosulás létszáma 2022 februárja óta a két és félszeresére nőtt, jelenleg több mint 30 ezer főt számlál, és a közeljövőben még növekedhet” 

– mondta. A miniszter hangsúlyozza, hogy a NATO-erők megnövelése fenyegetést jelent Oroszország szövetségesei, mindenekelőtt Fehéroroszország számára. Sojgu szerint Moszkva ilyen körülmények között prioritásnak tekinti az orosz–fehérorosz szövetségi állam katonai biztonságának szavatolását.

Már 87 ezer tartalékost dobtak ki a frontra az oroszok

Folyamatosan küldik a szeptemberben besorozott embereket harcba az oroszok.

 

A kollektív Nyugat destruktív erőfeszítéseinek fő célja kétségtelenül Oroszország, az ország gazdaságának és katonai potenciáljának megsemmisítése, valamint az, hogy megfossza az önálló külpolitika folytatásának lehetőségtől

 – mondta. 

Az ukrajnai háborúról szólva kifogásolta, hogy a NATO hírszerzési adatokkal, célpont-meghatározással, tanácsadókkal és „zsoldosokkal” látja el Kijevet. Nehezményezte, hogy a Nyugat a konfliktus eszkalálására ösztönzi Ukrajnát, és megpróbálja nem észrevenni, hogy tiltott hadviselési módszereket alkalmaz, beleértve a terrortámadást és a bérgyilkosságot. 

Moszkva: ami most történik, az elkerülhetetlenül ellenintézkedésekhez fog vezetni részünkről

Az orosz külügyminiszter-helyettes a NATO-erők kelet-európai telepítésére reagált így.

Mint mondta, Oroszország tisztában van azzal, hogy Ukrajna „piszkos bomba” létrehozásával kísérletezik és azzal, hogy Kijev kész a NATO-országok nukleáris fegyvereit ukrán területre telepíteni. Emlékeztetett arra is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég felszólította a nyugati országokat, hogy mérjenek megelőző csapást Oroszországra. Az orosz védelmi tárca szerdán bejelentette, hogy reggel Pleszeckből egy Szojuz–2.1b rakétával felbocsátott egy katonai műholdat.

 

Sojgu orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek