A németországi pénzügyminisztérium 33 százalékos adót kíván bevezetni az olaj- és földgázipari tevékenységet folytató cégek extraprofitjára – közölte a Die Welt cikke alapján a Reuters.

Oil and chemical terminal
Fotó: Picture Alliance

A Die Welt egy dokumentumtervezetre hivatkozva azt állítja, hogy az olaj-, földgáz-, szén- és olajfinomító szektorban működő cégeknek – amelyeknek 2022-ben és 2023-ban több mint 20 százalékkal lesz magasabb a nyereségük, mint a 2018–2021 közötti időszak átlagos nyereségszintje – extraprofitadót kellene fizetniük.

A lap szerint a német kormány célja, hogy az érintett cégek túlzott nyereségének megadóztatásából származó bevételeket a gáz- és áramárak vészfékezésének finanszírozására fordítsa. A Pénzügyminisztérium hozzávetőleg hárommilliárd eurós többletbevételre számít – állítja a német kiadvány.

Olaf Scholz német kancellár november elején jelentette be, hogy a komány arról döntött, átvállalják a decemberi összegeket a fogyasztóktól. Az intézkedés kilencmilliárd euróba kerül.

A határozat értelmében a decemberi gázszámla átvállalása nemcsak a háztartásokra vonatkozik, hanem a kis- és középvállalkozásokra is. Ráadásul nem csupán a gázzal, hanem a távhővel fűtő ingatlanokra is áll a kedvezmény. Az intézkedés a decemberi részszámlát érinti (Németországban jellemzően éves elszámolás van a rezsivel, a decemberre eső részt veszi magára a német állam). 
A decemberi kvázi ingyengáz után, 2023 elején újabb lépéseket tesz a kormány a rezsiválság enyhítésére. A terv szerint márciustól ársapkát kap a gáz és a távhő, ez visszamenőlegesen, februártól érvényes.