Nem kell kifizetniük a gázfelhasználóknak a decemberi számlát Németországban – jelentette be a német kancellár a közösségi médiában. 

Olaf Scholz arról írt, hogy a német kormány a mai ülésén azt a döntést hozta, hogy átvállalják a költségeket. 

Jön az azonnali segítség!

– fogalmazott a német kormányfő, aki szerint ezt a döntést azért hozták meg, hogy tompítsák az elszabadult energiaárak hatását.

Nem csak a lakosság örülhet

A határozat értelmében a decemberi gázszámla átvállalása nemcsak a háztartásokra vonatkozik, hanem a kis- és középvállalkozásokra is. Ráadásul nem csupán a gázzal, hanem a távhővel fűtő ingatlanokra is áll a kedvezmény. Az intézkedés a decemberi részszámlát érinti (Németországban jellemzően éves elszámolás van a rezsivel, a decemberre eső részt veszi magára a német állam). 

Az eddig ismert eljárásrend szerint a kormányzat a német állami fejlesztési bankon, a KfW-n keresztül intézné a szolgáltatók felé a kifizetéseket.

Az első körös szakmai értékelések szerint az idő szűkössége miatt előfordulhat, hogy végül utólagos jóváírás lesz a fogyasztók számláin, nem pedig a decemberi gázrezsi konkrét átvállalása.

Csillagászati összegek

A Faz.de tudósítása szerint az intézkedés forrásigénye

mintegy 9 milliárd euró, ami 400 forintos árfolyammal számítva 3600 milliárd forint.

Mindezt a Gazdasági stabilizációs alapból finanszírozzák, amit 200 milliárd euróval töltött fel a német vezetés. 

SPD election campaign - Olaf Scholz visits hybrid power plant
Fotó: Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A gázfogyasztók egyedi kedvezményét úgy kell kiszámolni, hogy az adott szolgáltató által szeptemberben becsült éves fogyasztást veszik alapul, majd ennek a tizenketted részét. Ezt pedig felszorozzák a decemberben érvényes kilowattóraárral. Ezenfelül a gázszámla egyéb tételeinek is megtérítik a tizenketted részét.

Ezzel még nem ért körbe a mentőöv

A decemberi kvázi ingyengáz után 2023 elején újabb lépéseket tesz a kormány a rezsiválság enyhítésére. A terv szerint márciustól ársapkát kap a gáz és távhő, ami visszamenőlegesen, februártól érvényes. 

Ez azt jelenti, hogy 2024. április 30-ig a gázfogyasztóknak a becsült éves fogyasztásuk 80 százalékát kilowattóránként 12 centért kell megkapniuk.

A távhőfogyasztók esetén az árplafon 9,50 cent. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mindez egy ösztönző mechanizmus, tehát a fogyasztók továbbra is a magas árat fizetik majd a szolgáltatóknak, és utólagosan számolnak el maximalizált egységárral. Ezzel annak vennék elejét, hogy az energiafelhasználás megnövekedjen.