Olaszország egyik legnagyobb munkaadója, a Telecom Italia (TIM) irodáinak pénteki bezárásával nagyot léptek előre a Covid-időszak óta kibontakozó új foglalkoztatási trend, a hibrid munkavégzés terén az olaszok. A telekommunikációs vállalat az új rendszert a szakszervezetekkel egyeztetve, jövő februártól vezeti be egy évre, így

a 42 ezer munkavállalójának háromnegyede átlagosan heti három napot töltene home office-ban

The TIM logo on the entrance to the Telecom Italia SpA headquarters building in Rome, Italy, on Monday, May 17, 2021. Telecom Italia report results on Wednesday.
A cég home office-szal küzdene a rezsiköltségek ellen.
Fotó: Alessia Pierdomenico / Bloomberg via Getty Images

A cég szakértői szerint az intézkedés után 

Olaszország nagyvárosaiban 60 százalékkal is csökkenhet a lakóhelyről a munkahelyre ingázók száma,

így a környezeti terhelés is kisebb lesz. A dolgozóknak pedig amellett, hogy az ingázás idejét szabadon eltölthetik, az ebéd miatt sem kell aggódniuk: péntekekre is kapnak étkezési utalványt. A Reuters értesülése szerint azonban az otthoni energiaköltségek megtérítése nem szerepel a megegyezésben.

A vállalat korábban is alkalmazta az otthonról foglalkoztatást: 2021 második felében a munkavállalók 60 százaléka dolgozott az otthonából.

A Magyar Telekomnál is tesztelik a négynapos hetirendet

A Magyar Telekom is elindított egy pilotprojektet 2022 júliusában, amelynek keretében négy csapat dolgozott négynapos munkarendben július és október között, változatlan alapbér mellett. A tesztidőszak jól sikerült, így a vállalat folytatja a projektet kétszer annyi munkavállaló és több terület bevonásával 2023. augusztus végéig – közölte a HR Portal.

A tesztidőszak sikeresnek bizonyult, a bevont kollégák számát megduplázva, további területekre kiterjesztve és új szempontokat vizsgálva folytatjuk a pilotot 2023. augusztus végéig. Emellett arra biztatjuk a munkaerőpiaci szereplőket, hogy saját lehetőségeikhez mérten csatlakozzanak a kísérlethez

– ismertette a lappal a projekt eredményeit Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom illetékese.

Négynapos munkahetet tesztel a Magyar Telekom

Az első nagyvállalat Magyarországon, amely kísérletezik az új munkarenddel.