Magyarországon a nagyvállalati szektorban elsőként a Magyar Telekom-csoport kísérletezik az új munkarend bevezetésével: tesztjelleggel július és október között négy csapat – köztük támogató és ügyfélkapcsolatban dolgozó területek egyaránt – négynapos munkarendre áll át.  „A munka-magánélet egyensúlyát és a hatékony, célorientált munkavégzést szem előtt tartva úgy döntöttünk, négy csapat bevonásával elindítunk egy október végéig tartó tesztidőszakot, melynek célja, hogy megtapasztaljuk, hogyan működik a négynapos munkarend. Ezzel párhuzamosan egy átfogó kutatást is készítünk, hogy párbeszédet kezdeményezzünk a témában a szereplőivel” – ismertette a projekt hátterét Friedl Zsuzsanna Chief People Officer.

Budapest 20200504 Labdarúgás 2020 Telekom székház Ferencváros FTC stadion Groupama Aréna épület külső Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A pilot jelleggel indított időszakban a csapattagok változatlan alapbér mellett dolgoznak heti négynapos munkarendben, és kiemelt figyelmet fordítanak a gördülékeny munkaszervezésre és a tapasztalatgyűjtésre. 

A négy hónapos tesztidőszak legfontosabb célja az információgyűjtés. A gyakorlati adatok elemzésén túl a munkaerőpiac összes szereplőjének véleményére is kíváncsi a Telekom, éppen ezért országos reprezentatív kutatást indítanak a témában. A kutatás vizsgálni fogja, hogy milyen forgatókönyvek lehetségesek a négynapos munkahét kapcsán, és hogy ennek bevezetéséről mi a véleménye a munkavállalóknak és az üzleti élet szereplőinek.

Már fél éve átállt a négynapos munkahétre a magyar falusi cég, nekik bejött

A tömeges átállástól óva int a magyar vállalkozó.

Világszerte számos országban indulnak kezdeményezések a munkaszervezési módszerek reformjával kapcsolatosan. Amerikában és Belgiumban már több vállalat is átszervezte a működését, Angliában pedig a napokban indul a világ egyik legnagyobb, munkarenddel foglalkozó kísérlete, 70 vállalat részvételével. Azok a külföldi szervezetek, melyek bevezették a négynapos munkahetet, kiegyensúlyozottabb munka-magánélet egyensúlyról, magasabb produktivitásról, kevesebb kivett betegszabadságról számoltak be.