Nemzetközi gazdaság

Szijjártó: nem a kilencedik szankciós csomagra

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország nem támogatja az ország érdekeit veszélyeztető szankciókat, a nukleáris technológiákra vonatkozó büntetőintézkedések vörös vonalnak számítanak.

Magyarország nem fogad el olyan uniós szankciós csomagokat, amelyek veszélyeztetik az ország érdekeit, például az energiabiztonságát – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

20220427 EsztergomInterjúSzijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterFotó: Walczer Patrik WPKomárom-Esztergom Megyei 24 Óra 20220427 Esztergom

Interjú
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter

Fotó: Walczer Patrik WP
Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra
Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra

Szijjártó emlékeztetett: az orosz–ukrán háború kitörése utáni napokban az Oroszország elleni első szankciós csomag előkészítésekor Brüsszelben arról beszéltek, hogy ennek két eredménye is lehet: egyrészt térdre kényszeríti az orosz gazdaságot, másrészt gyorsan véget vet a háborúnak.

Azonban a konfliktus már nyolc hónapja tart, és brutálisabb, mint bármikor, az európai gazdaság pedig nehézségekkel küzd, a szankciós miatt egyre kevesebbet ér az emberek pénze – mondta. A politikus szerint a kilencedik szankciós csomag emlegetésé újabb gázáremelést eredményezett a világpiacon. 

Jobb lenne végre szembenézni a szankciós politika hatásaival. Az EU következő retorziós csomagja a hírek szerint a nukleáris technológiákra vonatkozik majd. Már több tagállam külügyminisztere is jelezte, hogy támogatni fogja, ez azonban egy újabb vörös vonal Magyarország számára. 

Nem támogatunk semmit, ami Magyarország érdekeivel ellentétes, például veszélyezteti az energiabiztonságot, ahogy eddig sem tettük

 – szögezte le a miniszter. Szijjártó hangsúlyozta, hogy Paks a magyar energiatermelés harmadát biztosítja, a Paks II.-beruházás pedig a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzését jelentheti, tehát az újabb szankciók ellentétesek az ország érdekivel.

A jelenlegi négy magyarországi atomerőműblokkba orosz gyártótól kell beszerezni a fűtőelemeket.

 A térségben nagyrészt ilyenek erőművek működnek, Magyarország elégedett az orosz beszállítókkal. Szerinte a nukleáris fűtőelemek hosszú távú garanciát jelentenek a hazai energiabiztonság számára.

A külügyminiszter az orosz–ukrán konfliktus lezárása kapcsán a nagyhatalmak közti párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, a hidegháborúban is úgy lehetett megelőzni a harmadik világháborút, hogy volt kommunikáció az Egyesült Államok és a Szovjetunió között. Most is orosz–amerikai kommunikációs csatornákat kellene létrehozni, mert tárgyalások nélkül ez a konfliktus nem zárható le. Szijjártó Péter hozzáfűzte: a 27 uniós külügyminiszter legutóbbi megbeszélésén 26 kollégája közül egy sem mondta ki azt a szót, hogy béke.

Készülődik a kilencedik szankciós csomag – az EU ismét lábon lőheti magát

Már az előkészületek hírére is drágulni kezdett a gáz az amszterdami tőzsdén. Az újabb szankciók említése a 100 eurót közelítő szintről 125 felé lökte a jegyzéseket.

 

Szijjártó Péter uniós szankciók orosz-ukrán háború EU szankciók
Kapcsolódó cikkek