Hatékonyan tárgyalt az IG Metall érdekvédelmi szövetség Baden-Württemberg német tartományban. Nagyot változott a helyzet azóta, hogy a hét elején az IG Metall eredetileg 8 százalékos bérfejlesztést akart elérni, míg a munkaadókat tömörítő Gesamtmetall nevű szervezet a megemelkedő nyersanyagárakra hivatkozva a béremelést egy 3000 eurós egyszeri támogatással akarta kiváltani. A délnémet tartományban végül úgy álltak föl a felek a tárgyalóasztaltól, hogy összesen 8,5 százalékos béremelést kapnak a munkavállalók az elkövetkező két évben. A megállapodás segítségével el tudják kerülni a további sztrájkokat. 

Volkswagen completes transformation to E site, 27 January 2022, Saxony, Zwickau: An ID.5 rolls down the line at Volkswagen's plant in Zwickau. At the turn of the year, production of the new ID.5 model began at the Saxon plant; it is the sixth pure electric vehicle to be manufactured here. Like the other models, the vehicle is based on the Modular Electric Toolkit. Volkswagen has converted the site, which employs around 9,000 people, into a purely electric vehicle factory at a cost of ·1.2 billion and has now completed the transformation to an e-site. Photo: Hendrik Schmidt/dpa (Photo by HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A munkabéke érdekében a feldolgozóipari vállalatok belementek a 8,5 százalékos béremelésbe.
Fotó: Hendrik Schmidt / AFP

Jövőre 5,2 százalékkal fejlesztik a béreket, 2024-ben pedig újabb, 3,3 százalékos fizetésemelésre számíthatnak az alkalmazottak. Sőt, emellett kifizetik az egyszeri, 3000 eurós adómentes bónuszt is az ellensúlyozására.

A szakszervezet azt javasolja, hogy a megállapodást terjesszék ki az ipari szektor mind a 3,9 millió munkavállalójára, így kompenzálják a megélhetési költségek megugrását.

Hamarosan jóval több pénz lesz az alkalmazottak zsebében

– mondta Jörg Hofmann, az IG Metall vezetője. A megállapodás tehát 8,5 százalékos béremelést tartalmaz, ám azt nem részletezték, hogy pontosan hogyan jutottak erre az eredményre.

A Bloomberg felidézi , hogy a mostani megállapodás az egyik legnagyobb jelentőségű egyezség az kirobbanása óta. Az azonban aggodalomra ad okot, hogy a jóval magasabb fizetések az inflációt is felfelé fogják hajtani. Mint ismert,  
a német fogyasztói árak növekedése októberben 10,4 százalékra gyorsult, követve  a Franciaországban és Olaszországban már tapasztalt trendet.

A német infláció alakulása
 

Az ipari dolgozók valóban érzékelik az üzemanyagárak emelkedését, ugyanis a legtöbb esetben az üzemek a városokon kívül vannak, és csak autóval érhetők el. 

A nyomásgyakorlás érzékeltetésére már a megállapodás előtti sztrájkban is 900 ezer munkavállaló vett részt, megnehezítve a termelést például a Boschnál.

Noha a béremelés csökkenti a vállalatok versenyképességét, az újabb munkabeszüntetések még nagyobb károkat okoztak volna

– közölte a megállapodás aláírásakor a  Gesamtmetall munkaadói csoport.

A német kormány támogatja a háztartásokat is: a lakosságnak, az intézményeknek, valamint a kis- és középvállalkozásoknak nem kell fizetniük a gázért a következő hónapban.