Az képtelen megállapodni a gázárplafonról, amelyet egy tucatnyi tagállam követel valamilyen formában az árak csökkentése érdekében a rekordmagas inflációt okozó akut közepette. A blokk legnagyobb gazdasága, Németország, valamint Hollandia és az Európai Bizottság szerint azonban a plafon bevezetése azzal a kockázattal járna, hogy elriasztaná a gázszolgáltatókat, és csökkentené a gázfogyasztás csökkentésének ösztönzését.

Fotó: Stringer / AFP


Egy uniós diplomata szerint a bizottság közölte a tagállamokkal, hogy az Európában irányadó holland TTF-gáztőzsde határidős piacára vonatkozó, referenciaárként használt „átfogó, kemény” felső határ nem tudná csökkenteni az árakat, miközben jogi és ellátási kockázatokat is magában hordozna. „A kockázatok meghaladják az előnyöket” – állította neve elhallgatását kérve a Reutersnek.
A hírügynökség forrásai szerint a bizottság ehelyett egy péntek reggel zárt ajtók mögött tartandó megbeszélésen vázolja majd fel a 27 nemzeti küldött előtt a „piaci korrekciós mechanizmussal” kapcsolatos elképzeléseket, amelyek a TTF-re vonatkozó „árfolyosót” jelentenek. 

„Nem veszélyeztetjük az ellátás biztonságát azzal, hogy a alatt fix árat határozunk meg, mivel a cseppfolyósított földgáz (LNG) tekintetében globális versenyben vagyunk” – mondta a forrás, aki szerint a tervezett árfolyosó remélhetőleg csökkenti a volatilitást.

Fotó: AFP

Egy másik uniós diplomata szerint a bizottság javaslata egy olyan ármegállapodás lenne a szállítók és a fogyasztók között, amely a TTF és az olcsóbb LNG között marad a szerződések lejártáig, ami mindkét fél számára biztosítékot nyújt az áringadozások ellen. „Ez nem felső határ abban az értelemben, hogy nem csökkenti egyértelműen az árat, csak idővel elosztja. Ez nem elég azoknak, akik egyértelműen csökkenteni akarják az árat” – ismerte el.
A tagállamok közötti nézeteltérés beárnyékolhatja az uniós energiaügyi miniszterek november 24-i ülését, amelyen a várakozások szerint jóváhagyják egyebek között a megújuló energiaforrásokra vonatkozó engedélyek felgyorsítását, közös gázvásárlások elindítását az EU-ban és egy új LNG-árra vonatkozó referenciaérték kidolgozását.