Energia

Az Európai Bizottság is úgy látja, hogy így már nem lehet szó gázársapkáról

Hiába sürgeti Charles Michel a témát, a bizottság diplomatái szerint az eredeti tervekben foglalt módon lehetetlen ársapkát tenni a gázra.

Meglepő kijelentés: az Európai Bizottság (EB) sem gondolja, hogy az eredetileg kért változatban megvalósítható lenne a gázársapka. A Reuters hírügynökség értesülései szerint az EB erről egy hétfői háttérbeszélgetésen értesítette a 27 tagország küldötteit. 

Gas flames
Fotó: Aurore Martignoni / EC – Audiovisual Service

Mint ismert: Brüsszel nagyon szeretné, ha plafont szabnának a gáz árára, amely kvázi egy újabb szankció lenne az Ukrajnát megtámadó Oroszország ellen. Noha az orosz gazdaságnak valóban fájna az ársapka, több tagállam, így például Magyarország gazdasága is rendkívül rosszul járna vele. 

Az októberi csúcstalálkozón végül elnapolták a témát, de november végén, majd az EU-vezetők decemberi találkozóján újra előkerülhet, legalábbis Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a jelek szerint nagyon szeretné.

Brüsszel nem tud lejönni a témáról: Michel azonnali gázársapkát akar

Egy kiszivárgott levél szerint minél előbb be kell vezetni az európai gázárplafont. Ezt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke javasolta Ursula von der Leyennek.

A Reuters szerint Európa kissé kettészakadt a témában, hiszen míg a Spanyolország, Franciaország és Belgium vezette blokk nagyon szeretné bevezetni, addig a Németország vezette oldal ellene van, de legalábbis külön feltételeket szeretne, többek között azt, hogy az ársapka ne legyen hatással a hosszú távú szerződésekre. 

A bizottság álláspontja az, hogy jelenleg lehetetlen bevezetni olyan ársapkát, amely minden kritériumnak megfelelne 

– mondta a Reutersnek egy diplomata, aki szerint a következő EU-találkozón várhatóan érzelmektől fűtött vita lesz a témában. Az uniónak ugyanis egy súlyos energiaválsággal, elszálló, rekordra ugró inflációval és a fenyegető recesszióval is szembe kell néznie, amelyeket egy esetleges gázársapka még inkább berobbanthat. 

A bizottság a Reuters szerint egy olyan javaslatot tehet végül, amely szerint a tagállamok „önként” vállalhatnának magukra egyfajta sapkát, de a részletekről egyelőre nem tudni többet. 

 

 

 

energiaválság eu-csúcsértekezlet gázársapka Európai Bizottság
Kapcsolódó cikkek