Októberben 85,5 százalék volt az éves Törökországban. A csütörtök reggel közölt adatok sokkolóak, a fogyasztói árindex már a 17. egymást követő hónapban emelkedett.

Economy In Turkey, People doing shopping at the market in Istanbul, Turkey on December 24, 2021. Turkey created a new economic model to prevent the rise in the exchange rate and to add value to the Turkish lira. After the announcement of the Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Turkish lira gained value. (Photo by Erhan Demirtas/NurPhoto) (Photo by Erhan Demirtas / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: ERHAN DEMIRTAS / AFP

A folyamat mögött az élelmiszerárak és az energiaköltségek ugrásszerű növekedése áll, elemzők szerint azonban ez lehetett már a tetőzés. Ha van jó hír a török pénzromlással kapcsolatban, hogy az éves adat jobb lett a vártnál, mint ahogy a havi infláció alakulása (3,54 százalék) is alacsonyabb a konszenzusnál.

A fogyasztó kosár negyedét kitevő mintegy negyedét kitevő élelmiszerek és alkoholmentes italok éves inflációja 99,1 százalék volt a múlt hónapban, szemben a szeptemberi 93,1-el. A szállítmányozás és közlekedés költsége éves szinten 117,2 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek és energiaköltségek nélkül számolt maginfláció 70,5 százalékos volt, szemben a szeptemberi 68-al.

A török infláció alakulása
 

Október után az infláció lassulni fog, amit a bázishatás tesz lehetővé - mondta az adatok közzététele előtt Enver Erkan, az isztambuli székhelyű Tera Investments vezető közgazdásza, utalva a tavaly év végi árrobbanásokra. A bázishatástól eltekintve nehéz elképzelni, hogy az árak lehűlésére utaló jelek lennének - mondta, hozzátéve, hogy az infláció továbbra is magas szinten marad, és az áremelkedés széles körű. 
A hivatalos infláció jelenleg 17-szerese a központi bank által kitűzött célnak. A jegybank – jórészt Erdogan elnök nyomására – szembe megy a közgazdasági alaptételekkel és csökkenti a kamatokat, az irányadó ráta mindössze 10,5 százalék. A líra idén 28 százalékkal gyengült a dollárhoz képest.