A kínai hatóságok újabb kísérletet tettek az ország ingatlanpiaci problémáinak orvoslására, így pénteken 16 pontos tervet tettek közzé az ország gazdasági teljesítményének mintegy negyedét szektor felpörgetésére.

The Wong Tai Sin Temple, bottom left, in front of buildings in Hong Kong, China, on Sunday, Jan. 30, 2022. Hong Kong denied that criticism of the city's strict policy to push for zero Covid-19 cases is illegal under a sweeping national security law that has silenced dissent in the former British colony. Photographer:
Fotó: Chan Long Hei / Bloomberg via Getty Images

Az intézkedések között szerepel például, hogy a bankok kiterjeszthetik a lejáró hiteleket a fejlesztők számára, a lakások forgalmát az önerő mérséklésével és a jelzáloghitel-kamatok csökkentésével erősítenék, de támogatnák a kötvénykibocsátást is.

A lépés gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egyébként is eladósodott szektor számára továbbra is érkezhetnek az újabb banki hitelek. A UBS vezető Kínával foglalkozó közgazdásza, Tao Vang szerint több mint ezermilliárd jüan (142 milliárd dollár) érkezhet a területre. 

Mindez fordulópontot hozhat a kínai ingatlanszektor számára.

Számos elemző hasonló véleményen van, szerintük ezzel véget érhet az iparág megrendszabályozására tett kétéves kísérlet, amely 2020 augusztusában, a lakásárak emelkedését próbálta megfékezni a fejlesztőknek adott hitelezés visszafogásával. Ez később az ország második legnagyobb ingatlanfejlesztője, az Evergrande csődjét hozta magával. Az ingatlanpiaci nehézségek hatására számos fejlesztő kért védelmet a hitelezőitől és több, már eladott ingatlan építése is félbeszakadt.

ami tovább rombolta a szektorba és annak fizetőképességébe vetett bizalmat. Azóta a hatóságok igyekeznek különböző lépésekkel túllendülni a válságon, így a fejlesztőknek adott hitelezés újraindítását kérték a bankoktól, és a kamatokat is csökkentették.

A zéró-Covid következtében a vártnál gyengébben teljesett a kínai gazdaság, és a lakásvásárlók nem tértek vissza a piacra, így októberben a száz legnagyobb kínai fejlesztő forgalma 26,5 százalékkal maradt el a tavalyi évitől. 

Az idei év első tíz hónapját tekintve a visszaesés még nagyobb, 43 százalékos zuhanást mutat a China Index Academy felmérése szerint.

Az árak azonban már negyedik hónapja estek októberben, és a hatóságok már több kísérletet tettek az ingatlanszektor felélesztésére, ezért nem mindenki optimista az intézkedések sikerét illetően. A hongkongi tőzsdén azonban az ingatlanfejlesztők mintegy 11 százalékot erősödtek. A Country Garden Holdings Co. papírja 45,98 százalékkal, a Country Garden Services Holdings Co. részvénye 26,7 százalékkal, a Longfor Group Holdings Ltd részvénye pedig 22,27 százalékkal drágultak.

A Nomura elemzői pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a mostani lépések kevés közvetlen hatást gyakorolnak a lakásvásárlások növelésére, valamint egyelőre kevés jele van a szektor kilábalásának – olvasható a CNN összeállításában.