Kínai lakásvásárlók azzal akarnak nyomást gyakorolni a hatóságokra, hogy ismét leállítják a jelzáloghiteleik visszafizetését, mivel ingatlanjaik építése elakadt – írja a Reuters.

Caofeidian - Chinese Ghost City
Fotó: Gilles Sabrie / Getty Images

A pórul járt ügyfelek először június végén bojkottálták a jelzáloghitelek fizetését. A tiltakozás a közösségi médián keresztül terjedt el, amire válaszul a hatóságok ígéretet tettek a projektek felgyorsítására, a lakásvásárlók pedig féléves hitelmoratóriumot kaptak. 

Azonban számtalan állampolgár arról számolt be, hogy az építkezések továbbra is állnak, vagy kevesebb munkással, lassan folytatódnak.

Emiatt több mint száz városban közölték a lakástulajdonosok, hogy ismét felfüggesztik a hitelek fizetését. „A kormány a társadalmi stabilitásra összpontosít, de nem gondolt a befejezetlen projektekre. Nem tehetünk semmit, ha a kormány nem segít nekünk” – nyilatkozta egy pórul járt nancsangi lakásvásárló.

Egy hofeji lakos arról számolt be, hogy 2020-ban kellett volna megkapnia az ingatlanát, de az építkezés elakadt, és azóta sem tudott beköltözni. Egy hangcsoui nő pedig arról beszélt, hogy ugyan újraindult a projekt, de csak néhányan dolgoznak rajta.

A Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalatának számító Evergrande 706 projektje közül 38-ban még nem indult újra az építkezés, míg 62-ben csak most kezdték újra.

A cég vezetője megfogadta, hogy szeptember végéig minden projekt visszatér a normális kerékvágásba. A francia Natixis bank elemzése szerint körülbelül 2,3 ezermilliárd jüan (több mint 43 milliárd dollár) értékű forog kockán, ha az összes befejezetlen projekt jelzálogbojkottba kerülne, az a teljes jelzáloghitel-állomány 6 százaléka lenne.

A tiltakozás középpontja a mintegy 12 millió lakossal rendelkező, kelet-kínai gazdasági központ, Hangcsou, amelynek a hatóságai a hónap elején megígérték, hogy október 6-ig folytatják az összes elakadt lakásépítési projektet. A tervek szerint a nagyváros különleges hiteleket vesz igénybe, ösztönzi a fejlesztőket, hogy folytassák a munkálatokat. 

Public housing built and managed by the Hong Kong government
Fotó: Alda Tsang / Getty Images

Bár a tiltakozás mértékét nem fejezi ki pontosan, de mutatja az elégedetlenség növekedését, hogy a GitHubon a We Need Home (Otthonra van szükségünk) nevű listán szeptember közepén 342 volt azon építkezések száma, amelyek vásárlói csatlakoztak a bojkotthoz, szemben a július végi 319-cel. A távol-keleti ország ingatlanszektora egykor a növekedés egyik fő pillére volt, azonban az elmúlt évben egyik válságból a másikba került. 

Mindez azért óriási probléma, mert az ingatlanszektor a kínai gazdaság nagyjából egynegyedét adja.

A Reuters forrásai szerint Peking a bizalom helyreállítása érdekében 44 milliárd dollárig terjedő mentőalapot és 29 milliárd dollárnyi speciális kölcsönt hoz létre a befejezetlen projektek számára. Viszont az ingatlanfejlesztők és a bankok azt nyilatkozták, hogy időbe telhet, amíg ezek az alapok változást hoznak. Egy neve elhallgatását kérő cégvezér szerint pedig nem lesz pénz mindenkinek.

Ahogy arról portálunk beszámolt, augusztusban a vártnál gyorsabban nőtt az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom is Kínában, miközben a enyhén csökkent. A távol-keleti országot segíti az alacsony infláció is, viszont a jüan folyamatosan gyengült a dollárral szemben, és megközelítette a 7 jüanos lélektani határt.

A Reuters friss felmérése szerint a központi bank változatlanul hagyja az egyéves hitelkamatlábat és a jelzáloghitelek kamataira erősen ható ötéves kamatlábat is. Ez azzal magyarázható, hogy 

a hatóságok rövid távon visszatartják a monetáris lazítást, hogy elkerüljék a kínai valutára nehezedő nyomást. 

Azonban a távol-keleti ország gazdaságát az ingatlanválság és a szigorú járványvédelmi intézkedések is visszafogják, így élénkítésre lenne szüksége.