A német vállalatok enyhe recesszióra számítanak jövőre az a nyersanyaghiány és a lassuló világgazdaság ellenére – derül ki a Reuters felméréséből.

Paper,Boat,With,German,Flag,Shipping,On,Stock,Market,News.
Fotó: Shutterstock

Siegfried Russwurm, a Német Iparszövetség elnöke szerint 2022 utolsó negyedévét és 2023 elejét a gazdasági aktivitás mérséklődése kíséri, ám ők csak enyhe visszaesésre számítanak. Russwurm ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a növekedés 2024-ig visszafogott marad, mivel a gyenge kereslet világszerte sújtja az exportorientált német gazdaságot. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) közölte: az ellátási lánc zavarai fokozatosan enyhülnek és a fuvardíjak is mérséklődnek.

A kínai zéró-Covid-politika kivezetése javítja az ellátási láncokat

– tette hozzá a DIHK elnöke, ugyanakkor megjegyezte: a magas energiaárak és a fogyasztói hangulat enyhülése továbbra is beárnyékolja a  jövő évi kilátásokat. A Német Nagy- és Külkereskedelmi Szövetség szerint az eddigi negatív jóslatok csak részben valósultak meg, és jövő tavasztól a német cégek már jobban teljesítenek.

A feldolgozóipari ágazati szövetség kicsit borúsabban látja a jövőt: a szervezetnél a tavasz elejéig sok megrendelésre számítanak, de az azt követő időszakot bizonytalannak tartják. Magyarország legnagyobb külkereskedelmi partnerénél a gazdasági visszaesés elkerülhetetlen, de egyre több jel utal arra, hogy Berlin el tudja hárítani a nagyobb recessziót.

A német kormány szerint a gazdaság idén 1,4 százalékkal nő, jövőre pedig 0,4 százalékkal csökken. A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet közölte: az idei 1,8 százalékos gyorsulás után jövőre 0,1 százalékos visszaesésre számít, majd 2024-ben 1,6 százalékos bővülésre. Az az energiaárak mérséklődésével novemberben enyhén, 11,3 százalékra lassult az októberi 11,6 százalékos csúcsról. Ugyanakkor a német külkereskedelmi adatok nem sok jót jeleznek előre. 

Németországnak eddig alaphangon 440 milliárd eurójába kerültek az oroszok elleni szankciók

Az orosz–ukrán háború kezdete óta a német kormány több mint 440 milliárd eurót költött az energiaellátásra. A német energiaellátás biztosítása az orosz invázió kezdete óta napi 1,5 milliárd eurójába került a kormánynak, lakosonként 5400 euróba. A közel félezer milliárdos összeg a teljes német 12 százaléka, amelyet most kénytelen az alapvető szükségletek kielégítésére fordítani a kormányzat.