Az Ukrajna elleni orosz hadjárat kezdete óta a német kormány több mint 440 milliárd eurót költött az energiaellátás biztosítására. Ez az összeg majdnem akkora, mint a járvány elleni védekezésre két és fél év alatt elköltött pénz.

 északi áramlat 1
Fotó: Filip Singer / MTI / EPA

A német energiaellátás biztosítása az orosz invázió kezdete óta napi 1,5 milliárd eurójába került a kormánynak, ami lakosonként 5400 euró. A félezer milliárdos összeg a teljes német 12 százaléka, amit most kénytelen az alapvető szükségletek kielégítésére fordítani a kormányzat.

A németek tavaly 58 milliárd köbméter orosz gázt importáltak, ez a teljes energiafelhasználásuk 17 százalékát fedezi.

A kormány igyekszik átállni megújuló energiaforrásokra, előzetes terveik szerint 2030-ra az áramellátásuk 80 százalékát ilyen forrásokból fedeznék. Tavaly 42 százalékot tudtak ily módon megoldani, ám ez a 8 éves terv a jelenlegi helyzet miatt erősen kérdéses.

Márciusban a gazdasági miniszter bejelentette, hogy 2024-re teljesen függetlenednek az orosz energiahordozóktól, ám ezt a szakemberek nehezen tartják elképzelhetőnek.

Főleg, hogy ehhez jelentős LNG-forrásokra (cseppfolyósított földgáz) lenne szükségük, amihez jelenleg semmilyen infrastruktúrájuk nem áll rendelkezésre.

A német gazdaság kritikus állapotban van, mert az energiaállátásuk jövője bizonytalanabb, mint valaha – mondta Stefan Kooths, a Kiel Intézet vezető elemzője. Hozzátette: a német energiaimport az idén és jövőre 124 milliárd euróval drágul, míg korábban az emelkedés éves értéke 7 milliárd euró volt.

A német infláció alakulása
 

A kormány hatalmas, de szükségszerű költekezése pedig akaratlanul, de a német inflációnak is adott egy jókora lökést, amely jelenleg 10 százalékon áll. Az emelkedő árak, a bizonytalan energiahelyzet és az erőteljes együttesen pedig egyre csak nehezebb helyzetbe hozzá a lakosságot. A 440 milliárdos összegből négy segélycsomagot, egy 10 milliárdos LNG-beszerzést és egyes energetikai cégek életben tartását fedezték.