Tavaly sorban a hetedik éve nőttek a globális fegyvereladások, 2021-ben az emelkedés csaknem 2 százalékos volt – ismertette a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfői jelentésében.

fegyvereladás
Tavaly hetedik éve folyamatosan nőttek a fegyvereladások.
Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

A SIPRI szerint az idén az ukrajnai orosz hadművelet növelte a fegyverek iránti keresletet, de a konfliktus kínálati oldalon is kihívást okozhat nem utolsó sorban azért, mert Oroszország a fegyveriparban használt nyersanyagok egyik fő beszállítója.

Mindez gátolhatja az amerikai és európai erőfeszítéseket, hogy újratöltsék hadseregeik készleteit, miután több milliárd dollár összegben küldtek lőszereket és más felszerelést Ukrajnának.

A termelés növelése időbe telik

– hangsúlyozta Diego Lopes da Silva, a SIPRI egyik vezető elemzője. Hozzátette, hogy amennyiben a beszállítói láncolatokban továbbra is zavarok lesznek, „évekig is eltarthat, míg a legfőbb fegyver-előállítók képesek lesznek megfelelni az ukrajnai háború keltette keresletnek”.

A SIPRI megjegyezte, hogy egyes jelentések arra utalnak, hogy az orosz hadiipari vállalatok ugyan növelik a háború következtében termelésüket, de gondjaik vannak a félvezetők beszerzése terén, illetve a háborúhoz köthető nyugati szankciók miatt.

A SIPRI szerint 2021-ben a globális fegyvereladások 592 milliárd dollárt (csaknem 230 ezer milliárd forint) tettek ki,

és 1,9 százalékkal emelkedtek a megelőző évhez képest. Mindemellett a hadiipar számos területén máig érezhetők koronavírus-járvány nyomán a globális ellátási láncotokban keletkezett zavarok.

A világ vezető fegyvergyártó cégeit felsoroló listát továbbra is amerikai vállalatok uralják. Negyven amerikai cég összesen 229 milliárd dollár forgalmat bonyolított tavaly, mindazonáltal az észak-amerikai térség volt az egyedüli, ahol 0,9 százalékos csökkenést lehetett megfigyelni a fegyverexportokban 2020-hoz képest.

A százas lajstromon 27 európai cég szerepel. A régió fegyverexportja 2020-hoz képest 2021-re összességében 4,2 százalékkal nőtt 123 milliárd dollárra. Csak Franciaország és Olaszország 15 százalékos emelkedést ért el.

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben működő 21 vállalat 5,8 százalékos növekményt mutatott, és ezzel 136 milliárd dollár értékben exportált fegyvereket.

Oroszországot tekintve hat vállalat szerepel a listán, ezek 17,8 milliárd dollár értékben adtak el fegyvereket, ami 0,4 százalékos emelkedést jelent 2020-hoz viszonyítva.

 

Nem működnek hidegben az iráni öngyilkos drónok az ukránok szerint

Oroszország leállította az iráni gyártmányú öngyilkos drónok használatát, mivel azok nem bírják a hideg időjárást – közölte egy ukrán tisztségviselő. Elmondása szerint az iráni drónok olyan anyagokból készültek, amelyeknek nem tesz jót a fagypont alatti hőmérséklet. Oroszország ezekkel az eszközökkel támadta az ukrán energetikai infrastruktúra jelentős részét.

A SIPRI megjegyezte, hogy az ukrajnai orosz hadműveletet megelőzően széles körű stagnálás jeleit vélték észrevenni az orosz hadiiparban.