Mintegy százezer ápoló lépet sztrájkba ma 76 brit kórházban és egészségügyi központban, emiatt 70 ezer időpontot, bevatakozást és műtétet halasztanak el az állami finanszírozású NHS-ben – írja a Reuters

A Nagy-Britannián végigsöprő sztrájkok miatt ezen a télen a vasúthálózat és a postai szolgáltatások is megbénulhatnak, a reptéri dolgozók sztrájkja miatt pedig a légi közlekedésben is fennakadásokra készülnek az ünnepi időszakban.

A több mint 10 százalékos mellett 4 százalék körüli béremelésre kaptak ajánlatot az ápolók, ezáltal tovább mélyült a szakszervezetek és a munkaadók közötti feszültség.

 

Historic strike by nurses in UK LONDON, UNITED KINGDOM - DECEMBER 15: Demonstrators, holding placards and banners, gather to protest wage increase offered under inflation and working conditions during a strike by NHS nursing staff outside St. Thomas' Hospital in London, United Kingdom on December 15, 2022. (Photo by Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via Getty Images)
Történelmi sztrájk  az Egyesült Királyságban 2022. december 15-én.
 Fotó: Anadolu Agency / AFP

Az ápolók december 15-i és december 20-i munkabeszüntetése precendes nélküli a brit ápolói szakszervezet (RCN) 106 éves történetében, a szakszervezet azonban úgy látja, hogy nincs más választás, mivel a munkavállalók megélhetése forog kockán. Az ápolók 19 százalékos béremelésre tartanak igényt, azzal érvelve, hogy egy évtizede megszorításokban van részük, és az ágazat munkaerőhiánytól szenved, ami a betegek biztonságos ellátását is veszélyezteti.

A kormány elutasítja a bértárgyalás lehetőségét, ami a szakszervezet vezetője, Pat Cullen szerint további sztrájkokat hozhat. Egy ötvenéves ápolónő a londoni Szent Tamás Kórház előtt elmondta, hogy az ápolóknak nincs más választásuk, mint a sztrájk, mivel a kormány évek óta figyelmen kívül hagyja az aggodalmaikat.

Huszonhét éve dolgozom az ápolói szakmában, és semmi sem változik, csak a morál folyamatos romlását látom

– mondta. 

Skóciában a kormány el tudta kerülni az ápolók sztrájkját azzal, hogy tárgyalásokat folytatott a bérekről. A brit kormány azonban most úgy látja, nem engedheti meg magának, hogy a független testület által megállapított 4-5 százalékos emelésnél többet fizessen az ápolóknak, mivel az pénzt vonna el más fontos szolgáltatásoktól.

Az ápolók sztrájkja nem érinti a kemoterápiát, a dialízist és az intenzív ellátást. Az ápolók sztrájkját megelőző közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a britek többsége támogatja az akciót, de a politikusok szorosan figyelemmel fogják kísérni a közvélemény alakulását a munkabeszüntetések megkezdődésével.