A közüzemi számlák drágulása, valamint az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedése miatt megcsappant anyagi források arra késztetik a román állampolgárok jelentős részét, hogy inkább otthon töltsék az ünnepeket ebben az évben. Az állami takarékbank, a CEC Bank és egy pénzügyi-banki szolgáltatásokat összehasonlító portál felmérésének adatai szerint az idei karácsonyra és szilveszterre tervezett költségvetés átlaga 1090 lej (1 lej 84 forint, vagyis nagyjából 90 ezer forintról van szó), 7 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Azonban a megkérdezettek csupán 25,4 százaléka mondta azt, hogy karácsonyra a tavalyinál nagyobb költségvetést engedhet meg magának, míg 46,8 százalék kevesebbet lesz kénytelen költeni. A romániai lakosok 22,6 százaléka ugyanannyit tervez költeni az idei ünnepek alatt, mint tavaly.

Játékbolt egy bukaresti piacon. Fotó: AFP

A kutatásban a megkérdezettek 40,3 százaléka azt válaszolta, hogy a megemelkedett közüzemi számlák miatt kénytelen meghúzni a nadrágszíjat, 34,6 százalék az élelmiszerek drágulását, 17,7 százalék pedig az üzemanyagok árának emelkedését nevezte meg a takarékosság indokaként. 

A kiadásokat a romániai válaszadók 44,5 százaléka a havi fizetéséből fedezi, 40,5 százaléknak megtakarítása van erre a célra, és csupán 8,1 százalék reménykedik karácsonyi prémiumban a munkaadójától.

A megkérdezettek 7 százaléka barátoktól vagy hitelintézetektől szándékozik kölcsönkérni. A tavalyi évhez képest mintegy 10 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akiknek sikerült pénzt félretenniük az ünnepekre, másrészt 12,5 százalékkal csökkent azok aránya, akik kölcsönhöz akarnak folyamodni.

Romániában az ünnepi időszak fő kiadásait az ünnepi menü és az ajándékok teszi ki. Az előbbit a válaszadók 50,4, az utóbbit 44,23 százaléka említette.

A romániai lakosok 82,7 százaléka otthon, a családjával fogja tölteni az ünnepeket a felmérés alapján, és csak 7,3 százalék tervezi, hogy vakációzni megy 

(6,25 százalék belföldön, 1,05 százalék pedig külföldön készül eltölteni az ünnepet), továbbá közel 10 százalék tervezi azt, hogy elmegy egy szórakozóhelyre vagy vendéglőbe. A karácsonyi ünnepi menüre a megkérdezetteknek 27,7 százaléka 300 lejnél (25 ezer forint) kisebb összeget szán, 38,3 százalékuk 300 és 600 lej közötti összeget, 34 százalékuk pedig 600 lejnél nagyobb összeget.

Egyébként a hónapok óta pörgő miatt az ünnepi asztal is jóval többe kerül idén, mint egy évvel ezelőtt. A bukaresti statisztikai intézet (INS) kedden közölt adatai szerint az októberi 15,32 százalékról novemberben 16,8 százalékra nőtt az éves pénzromlás mértéke Romániában. 

Az élelmiszerek 21,55, a nem élelmiszer jellegű termékek 16,17 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 9,51 százalékkal nőtt a múlt év azonos hónapjához képest. 

Az élelmiszerek közül leginkább a cukor drágult: novemberben 61,94 százalékkal került többe, mint 2021 azonos hónapjában. A vaj ára 43,43, az étolajé 40,66 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérten, míg a nem élelmiszer jellegű termékek közül a villamos energia egy év alatt 47,19, a földgáz 37,63, a hőenergia 22,93, az üzemanyagok pedig 19,24 százalékkal drágultak.

A román infláció alakulása
 

Ilyen körülmények között érthető, hogy ajándékokra a romániai lakosság többsége (57,3 százalék) 500 lejnél kevesebbet szándékozik költeni, 28,7 százalék 500 és 1000 lej közötti összeget, 3,5 százalék 2000 lejt meghaladó összeget szán erre. 

Kiderül a felmérésből még, hogy idén a romániaiak 58,2 százaléka műfenyőt fog feldíszíteni karácsonykor, és csak 21,8 százalék akar fenyőfát vásárolni. Ugyanakkor 6,43 százalék az élő cserepes fenyőt választja, 13,5 százalék pedig nem állít karácsonyfát.

Ezzel egy időben idegenforgalmi szakemberek azt tapasztalják, hogy 

a román állampolgárok a vakációs költségek 10-20 százalékos emelkedése ellenére többet utaznak a közelgő ünnepi időszakban, mint tavaly ilyenkor. 

Ebben azonban közrejátszik, hogy egy évvel ezelőtt még belföldön és külföldön egyaránt járványügyi korlátozások befolyásolták a turizmust.

Traian Badulescu, a romániai utazási irodák országos szövetségének szóvivője az Agerpres állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy 

a foglalások 35 százalékkal emelkedtek a mostani időszakban a tavalyi év végéhez képest, a bel- és a külföldi utazások esetében egyaránt. 

Badulescu szerint a többnapos csomagok karácsonyra 2000 lejnél (168 ezer forint) kezdődnek egy szállodai szoba esetében, szilveszterre 2500-3000 lejnél, a romániai célpontok között a legkeresettebb Félix-, Herkules- és Tusnádfürdő, Brassópojána és Szováta. „A külföldi destinációk közül a romániai turisták körében a legnépszerűbbek azok az országok, ahol téli sportokat lehet űzni: Bulgária, Olaszország, Franciaország, Svájc, Ausztria. Emellett a tengerparti vakációk is keresettek, például Egyiptomban, ahol 600 eurónál kezdődik egy pár napos üdülés személyenként, amely magában foglalja a repülőjegyet is” – ismertette az idegenforgalmi szakértő.