Nemzetközi gazdaság

Az EU lakossága szerint az unió jobban szenved a szankcióktól, mint Moszkva

Egy felmérés szerint a tagállamok lakosságának 73 százaléka recessziót vár 2023-ra.

Szinte az összes európai uniós tagállamban többségben vannak azok, akik úgy gondolják, hogy a szankciók az EU gazdaságának többet ártottak, mint Oroszországnak. A büntetőintézkedések következményeképpen romlanak a kilátások: az európaiak csaknem háromnegyede valószínűnek tartja, hogy országa jövőre recesszióba süllyed, negyede szerint pedig már most is válságban van – derült ki a Századvég Európa Projekt kutatásának eredményeiből.

Transition,To,Renewable,Energy,Sources.,Energy,Crisis,In,Europe.,A
Fotó: Shutterstock

Az unió szankciós politikájával szemben észszerű elvárás, hogy az nagyobb kárt okozzon Oroszországnak, mint Európának. A háború kirobbanása óta már tíz hónap eltelt, így nagyon úgy tűnik, hogy a büntetőintézkedések nem voltak képesek felgyorsítani a háború lezárását. És mivel az EU kilátásai romlanak, egyre több kritika éri a közösség korábbi törekvéseit.

Az uniós tagállamok kormányfői 2023 elején várhatóan döntenek majd az szankciós politikájának jövőjéről.

Az átlagot tekintve a válaszadók többsége (53 százaléka) szerint a szankciók mind az európai, mind az orosz gazdaságnak ártottak. Mintegy négyszer annyian (37 százalék) gondolják úgy, hogy a büntetőintézkedések elsősorban az EU gazdaságára hatottak így, mint akik Oroszországot látják a szankciók elsődleges vesztesének. Az előbbiek valamennyi uniós tagállamban többségben vannak az utóbbiakkal szemben.

A különbségeket jól magyarázza az országok eltérő hozzáállása a közösség szankciós politikájához. Európa kárait legnagyobb arányban a szankciókritikus déli tagállamok (Görögország 55 százalék, Ciprus 54 százalék) és Magyarország (52 százalék) tartja nagyobbnak az orosz költségeknél. A szankciópártinak tartott országokban ez az arány kisebb, de jelentős: Dániában 19, Finnországban 20, Észtországban és Lengyelországban 24 százalék. Az európai közvélemény szerint tehát a szankciókkal kapcsolatos eredeti elvárás – miszerint azoknak jobban kell fájniuk Oroszországnak, mint az EU-nak – nem teljesült.

Freezing woman at home wears sweater and tries to raise the temperature on thermostat while energy crisis hits Europe in the winter.
Fotó: Getty Images

Az Oroszország és Európa közötti kereskedelmi konfliktus miatt az unió gazdasága egyre nagyobb bajban van, ami az európaiak konjunktúraérzetén is tapasztalható. 

A válaszadók közel háromnegyede (72 százaléka) recessziót vár 2023-ra, és 23 százalékuk szerint a gazdasági teljesítmény jelentős csökkenése már eddig is problémát okozott.

Azoknak az aránya, akik szerint a jövő évi elkerülhető, az EU átlagában mindössze 5 százalék, a legalacsonyabb Olaszországban, Portugáliában és Svédországban (mindhárom országban 4 százalék).

Oroszország februártól nem szállít olajat az ársapkában részt vevő országokba

Putyin orosz elnök ma írta alá az erről szóló elnöki utasítást, az olaj és az olajtermékek egyaránt érintettek lesznek.

 

szankció Oroszország EU Európai Unió
Kapcsolódó cikkek