Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy francia kollégájával hidrogénvezeték építéséről döntöttek, amely Barcelona és Marseille között létesülne 455 kilométer hosszan a tenger alatt. A tervek szerint ezzel kétmillió tonna tiszta energia szállítását teszik lehetővé az évtized végétől. A 2,5 milliárd eurós projekt neve BarMar lesz, utalva a két város nevének kezdetére. 

European Commission President Ursula von der Leyen (L) meets with Spain's Prime Minister Pedro Sanchez (2L), France's President Emmanuel Macron (2R) and Portugal's Prime Minister Antonio Costa to discuss the H2Med underwater hydrogen pipeline initiative, on the sidelines of the EU-MED9 Euro-Mediterranean Group Summit on December 9, 2022 in Alicante. - Spain, France and Portugal today unveil details of their ambitious plan for an underwater pipeline to bring green hydrogen from the Iberian Peninsula to the rest of Europe.  (Photo by Ludovic MARIN / AFP) SPAIN-EU-MEDITERRANEAN-EUMED-SUMMIT-POLITICS
Pénteken egyeztetettek a mediterrán uniós államok vezetői, valamint az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökei.
Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

Spanyolország Portugáliával is épít hidrogénvezetéket 300 millió euróból, ebbe csatlakozik majd be a Marseilles felé vezető tengeralatti cső. A Portugáliát, Spanyolországot és Franciát érintő közös vezetéknek a H2MED megnevezést adták. Sánchez hozzátette, remélik, hogy az akár a projekt költségeinek felét is fedezi majd. A többi kiadást a három állam költségvetése és magánbefektetők állják.

A portugál kormány számítása szerint az Ibériai-félsziget adottságai miatt versenyképes áron állítják elő a hidrogént.

A zöld hidrogént másnéven tiszta hidrogénnek vagy megújuló hidrogénnek nevezzük. Ezt az energiahordozót elektrolízissel vízből állítják elő. A folyamathoz használt áram forrása is megújuló. Mivel az előállítása alig jár szén-dioxid-kibocsátással, a környezetterhelése elenyésző.

Antonio Costa portugál miniszterelnök elmondta, hogy eredetileg szerették volna, ha a vezeték földgázt is szállítana, de végül úgy döntöttek, hogy csak hidrogént tápláljanak a csőbe, így lehetőségük lesz uniós finanszírozásra. A vezeték ötletét idén ősszel vetették fel, hogy a 2019-ben meghiúsult, a Pireneusokon átvezető gázvezeték helyébe léphessen. A tervről még december 15. előtt tájékoztatják hivatalosan az Európai Uniót a támogatása igénybevétele miatt.

Pénteken kilenc mediterrán és dél-európai uniós ország vezetője tartott értekezletet a spanyol Alicante kikötő városában.

Így ott volt Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország, Görögország, Málta, Ciprus, Szlovénia és Horvátország képviselői. A tanácskozáson részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke is.

A tanácskozás fő témái az uniós gázársapka és gazdaságpolitika, valamint a Földközi-tenger déli partján fekvő országokkal kapcsolatok megerősítése volt - számoltak be az AP és a Reuters hírügynökségek.