Egész falvakat perzselt fel és egy hidat is romba döntött az indonéziai Jáva szigetén kitört Semeru vulkán. Mivel javultak az időjárási körülmények, hétfőn a mentőegységek újrakezdhették a kimenekítést és az esetleges áldozatok utáni kutatást Indonézia legsűrűbben lakott szigetének legmagasabb tűzhányójának térségében.

Semeru vulkán
Falvakat perzselt fel és súlyos károkat okozott a Semeru vulkán kitörése.
Fotó: AFP

Több száz segítő érkezett a legsúlyosabban érintett Sumberwuluh és Supiturang településekre, ahol a házakat és a mecseteket több tonna vulkanikus törmelék fedte be egészen a tetőkig.

A 3676 méter magas Semeru szombaton este tört ki, több mint másfél kilométer magas füstoszlopot lövellve a levegőbe.

A lávakupola a heves monszunesők alatt szakadt be, forró gázt és lávahullámot fakasztva egy közeli folyó irányába, falvakat és hidat felperzselve.

Thoriqul Haq, Lumajang körzeti vezetője szerint csaknem kétezer ember menekült el a környékről iskolákban berendezett óvóhelyekre, de sokan közülük hétfőn visszatértek házaikba, hogy mentsék jószágaikat és személyes holmijukat.

A fokozott vulkanikus tevékenység miatt a hatóságok vasárnap nyolc kilométeres körzetben veszélyövezetté nyilvánították a térséget, a lakosságot pedig felszólították, hogy kerüljék el a délkeleti szektort a Besuk Kobokan folyó mentén, amerre a láva folyt.

A vulkán legutóbb tavaly decemberben működött aktívabban. Akkor 51 halálos áldozatot követelt a természeti katasztrófa, százak szenvedtek égési sérüléseket, és több mint tízezer embert kellett evakuálni. Egy évvel korábban, 2020 decemberében több ezer ember menekült el a térségből, miután a láva egész falvakat árasztott el.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el.

Az országban 142 vulkán van. A világon itt él a legtöbb ember, aki tűzhányó közelében lakik, köztük 8,6 millióan 10 kilométeres sugarú körön belül.

A szigetországban gyakoriak a földrengések. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés szökőárat okozott, amely 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

Koronavírus helyett most vulkánkitörés miatt kell a maszk

Az indonéz katasztrófavédelmi ügynökség arra szólította fel a lakosokat, hogy a kitörés központjának öt kilométeres körzetében ne végezzenek semmilyen tevékenységet.