Nemzetközi gazdaság

Felsrófolhatják a hrivnya értékét a tartós áramszünetek

Az energetikai infrastruktúra elleni orosz támadások miatt Ukrajna nehéz helyzetbe került. A hrivnya ugyanakkor lendületet kaphat.

Meglepő hatása lehet a tartós áramszüneteknek Ukrajnában. Herman Marcsenko, a Cominban pénzügyi igazgatója arról beszélt, hogy az energetikai infrastruktúrát ért támadások miatt a lakosság számára a készpénzes hrivnya élvez előnyt – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

A woman walks near an advertisement depicting Ukrainian
hrivnya
Felsrófolhatják a hrivnya értékét a tartós áramszünetek
Fotó: SOPA Images

A közgazdász becslései szerint a dollár értéke a december eleji áramszünetek következtében 39,5-40 hrivnya közötti értékre apadhat. Ugyanakkor ha nem lesz úgynevezett blackout (teljes sötétség), akkor a dollár árfolyama 40-41 hrivnya között marad majd. A tartós áramszünetek réme immár Kárpátalját is veszélyezteti.

Elhúzódó áramkimaradások esetén készpénzes hrivnyára lesz szükség. A megnövekedett kereslet az ukrán fizetőeszköz erősödését vonhatja maga után

– prognosztizálta az elemző. Hozzátette, hogy az energiastabilizáció után nagy valószínűséggel visszatér a 40-41 hrivnyás értékhatárok közé a dollár.

A herszoniak januártól nem használhatják a hrivnyát

A Herszon megye orosz megszállás alatti részét irányító hatóságok felszólították a lakosokat, hogy váltsák át megtakarításaikat rubelre, mert január elsejétől nem használhatják az ukrán fizetőeszközt, a hrivnyát. 

 

hrivnya Ukrajna áramszünet
Kapcsolódó cikkek