A barátságtalan országok befektetőinek, akik oroszországi érdekeltségüket értékesítik, ezt féláron vagy még annál is olcsóbban kell megtenniük, és az orosz költségvetésnek 10 százalékos részesedést kell kapnia minden tranzakcióból – közölte az orosz pénzügyminisztérium pénteken.

Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Amióta Moszkva februárban megtámadta Ukrajnát, számos nyugati vállalat – az energiatermelőktől az élelmiszer- és ruházati láncokig – hagyta el Oroszországot.

A „barátságtalan ország” kifejezés azokat az országokat jelöli, amelyek Oroszországgal szemben szankciókat vezettek be válaszul a katonai beavatkozásra, beleértve az tagjait, az Egyesült Államokat, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát és Ausztráliát is.

Egyelőre nem világos, hogy Moszkva hogyan kívánja végrehajtani az intézkedéseket, és hogy azok minden cégre vonatkoznának-e.

A megvalósításhoz azonban szükségesnek tartják az eszközök független értékelését, és a cégek kulcsfontosságú teljesítménymutatóinak meghatározását – derült ki a külföldi befektetéseket ellenőrző kormánybizottság december 22-i ülésének pénteken közzétett jegyzőkönyvéből.

Az egyik feltétel szerint:

Az értékesítésekre az érintett eszközök értékelési jelentésben feltüntetett piaci értékének legalább 50 százalékát kitevő árengedménnyel kell sort keríteni.

Egy másik feltétel szerint az eladóknak előlegként vagy – maximum két éven belül – utólag a teljes tranzakció értékének 10 százalékát kell befizetniük az orosz állami költségvetésbe.

Korábban egy másik törvényjavaslat, amely lehetővé tette volna a nyugati befektetések lefoglalását, elbukott a parlamenti szavazáson nyáron.

Mint ismert az OTP-nek is jelentős érdekeltsége van Oroszországban, a hazai pénzintézet orosz leányát még áprilisban 500 millió euróra taksálta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató, azóta azonban ez az érték nőhetett, mivel sikeres harmadik negyedévet zárt a csoport Oroszországban is.

Az értékesítéssel kapcsolatban akkor a bankvezér kifejtette, 

megvárjuk a megfelelő pillanatot. Ha szükséges, akár évekig is helyben maradhatunk, de arra is készen állunk, hogy egy héten belül kiszálljunk.