Nemzetközi gazdaság

Korlátozza a szén és a földgáz árát Ausztrália

A termelők szerint ez visszafogja a beruházásokat, és hosszabb távon az áremelkedés irányába mutat.

A háztartások és a vállalkozások energiaköltségeit a szén és a gáz egy évre szóló ársapkájával mérsékelné Ausztrália – közölte pénteken Anthony Albenese, az ország miniszterelnöke.

Fotó: Saeed Khan / AFP

A gáz árplafonja gigajoule-onként 12 ausztrál dollár lesz, míg a szén tonnánként 125 ausztrál dollárnál nem lehet drágább, ám a kormány támogatást nyújt azon szénbányászok számára, amelyeknek a költségei ezt a szintet meghaladják.

Különleges idők különleges intézkedéseket igényelnek, és mint tudjuk, az Ukrajnával szembeni orosz invázió a globális energiaárak masszív emelkedését hozta

– fogalmazott Albanese, miután a kabinet találkozott a tagállami vezetőkkel.

A kormány mindezek mellett arról is döntött, hogy 1,5 milliárd ausztrál dollár értékben nyújt segítséget a háztartások és a kisvállalkozások számára 2023 második negyedévétől.

A kezdeti sajtójelentésekből az nem derült ki, hogy az ársapkák csak a még nem leszerződött mennyiségekre vonatkoznak, vagy a már leszerződöttekre is. Az ország gáztermelői korábban az ársapka mellett érveltek, mondván, a bevezetése negatívan hat a beruházásokra, és így hosszabb távon megakadályozza az árak csökkenését.

Az érintett gáztermelők között olyan cégek találhatók, mint az Exxon, a Shell, az Origin Energy, a Woodside Energy, a Santos vagy a koreai acélipari óriás, a Posco International leánya, a Senex Energy. A széntermelők közül a Glencore, a Banpu Resources Australia, a Coronado Global Resources és a Peabody Corp. számolhat nyereségének csökkenésével – írja a Reuters.

Az iparági érdekvédelmi szervezet, az Auztrál Petróleumtermelők és -kutatók Szövetsége arra kérte a kormányt, adjon időt arra, hogy érezhető legyen a hatása annak a megállapodásnak, amelynek keretében három LNG-exportőr vállalta, hogy növeli az ország keleti partjára a szállításokat.

 

Ausztrália szén földgáz ársapka
Kapcsolódó cikkek