Horvátország második számú üzemanyag-forgalmazója, a szlovén Petrol szerdán bejelentette, hogy egy órára bezárja az országban lévő összes kútját tiltakozásul a kormány által bevezetett benzinárstop ellen, amely súlyos károkat okoz a cégnek.

Gasoline drips out of a fuel nozzle at a gas station operated by INA Industrije Nafte d.d. in Rijeka, Croatia, on Monday, July 18, 2022. The European Union last week gave its final approval for Croatia to join the euro zone early next year as the region looks to strike a delicate balance between bringing down inflation and sustaining output as the region risks a total cut off of Russian gas.
Fotó: Oliver Bunic / AFP

„Elnézést kérünk hűséges vásárlóinktól, mert nemet mondunk az üzemanyagárakra vonatkozó intervenciós intézkedésekre, amelyek veszélyeztetik a megbízható és stabil üzemanyag-ellátást” – tudatta honlapján a szlovén Petrol a Reuters tudósítása szerint. 
Horvátország júniusban korlátozta az üzemanyagárakat, hogy enyhítse a megélhetési költségeik meredek emelkedésének terhét, és a felső határt decemberben tovább csökkentette annak ellenére, hogy visszaesett a kőolaj világpiaci ára.
A Petrol mintegy kétszáz kutat üzemeltet Horvátországban, a piac 23 százalékát fedi le, Szlovéniában pedig az övé a legnagyobb hálózat; ott is ársapkát vezettek be az üzemanyagra

A vállalat e heti közlése szerint január és szeptember között 108,9 millió eurós veszteséget könyvelt el emiatt Szlovéniában és 34,6 millióst Horvátországban. 

(Egy euró 403,7 forint.) A Petrol szerint ráadásul a szlovén kormány nem teljesítette az ígéretét, és nem térítette meg neki az árplafonból eredő kiesést. Ha nem sikerül megegyezni, a cég pert indít, ahogyan Horvátország esetében is, amennyiben a zágrábi kormány nem hagyja abba az árképzésbe való beavatkozást.
Davor Filipovic horvát gazdasági minisztert szavai szerint kellemetlen meglepetésként érte a Petrol döntése a kutak bezárásáról, de azt ígérte, hogy a kormány mindent megtesz a fennakadások csökkentéséért. „Ebben a válságban mindenkinek viselnie kell a teher egy részét” – kommentálta a lépést újságíróknak, miután szerdán egyeztetett a Petrol illetékeseivel.