Alig nőtt a költekezési hajlandóság az amerikai fogyasztók körében – derült ki a kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis pénteki közleményéből.

Shoppers Look For Deals On Black Friday As Supply Crunch Continues
Fotó: Brandon Bell / Getty Images

A személyes kiadások havi szinten csupán 0,1 százalékkal nőttek, ami elmaradt a 0,2 százalékos elemzői várakozásoktól. A PCE-index, ami a személyes fogyasztási kiadások árindexeként az áremelkedés egyik legjobb mutatója, 0,1 százalékkal emelkedett havi viszonylatban, míg éves szinten 5,5 százalékos emelkedést könyvelhet el, ami csökkenés az októberben mért 12 havi 6,1 százalékhoz képest.

A változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magindex 0,2 százalékos emelkedést produkált, ami szintén csökkenő tendenciát jelez az októberi 0,3 százalékhoz képest. Éves szinten ez a magindex novemberben 4,7 százalékkal lett magasabb a 12 hónappal korábbinál, ez is csökkenést jelez az októberi egyéves viszonylathoz képest, ami 5 százalék volt.

A további inflációs mutatók is lassulást jeleznek.

A fogyasztói árak a várakozásoknál alacsonyabb emelkedést mutatnak immáron második egymást követő hónapban az Egyesült Államokban, ezzel az árnyomás csökkenését jelezve.

A PCE-index mellett a fizetések változásáról is közölt adatot a hivatal. Az amerikai bérek egy hónap alatt 0,4 százalékot növekedtek, ami felülmúlta a szakértők 0,3 százalékos várakozásait. 

A hírekre az amerikai államkötvények hozamai is reagáltak, a tízéves futamidejű kötvények 7 bázispontos hozamemelkedést, míg a kétévesek 6 bázispontos hozamnövekedést könyvelhetnek el.

A Fed a szakértők várakozásai szerint jövőre 5 százalék felé fogja emelni az alapkamat szintjét.