Az orosz energiaipari óriásvállalat, a Gazprom bejelentette, hogy nem csökkenti a Moldovába irányuló földgázszállításokat. A szentpétervári székhelyű vállalat a Twitteren közölte, hogy a Moldovgaz kifizette a novemberi exportot és megkapta a fizetést a moldovai fogyasztóknak szánt, de Ukrajnában maradt gázért.

Natural Gas Pipelines Interconnect at the Moldovatransgaz SRL Metering Station, A sign indicating gas pressure at the interconnection point of two gas pipelines at the natural gas measuring station operated by Moldovatransgaz Srl, a subsidiary of MoldovaGaz SA, in Causeni, Moldova, on Tuesday, May 3, 2022. Natural gas deliveries to Moldova are proceeding as usual, even though the authorities in Chisinau have failed to conduct an independent audit of historical debt to Russian Supplier Gazprom PJSC. Photographer: Valeria Mongelli/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az orosz vállalat ugyanakkor figyelmeztette a kelet-európai országot, hogy a jövőben redukálja vagy teljesen leállítja a gázszállításokat, ha Kisinyov nem teljesíti a megállapodás szerinti kifizetéseket. A Gazprom szerint a volt szovjet tagköztársaság  rendszeresen megsérti a fizetési kötelezettségeket.

A 2,6 milliós Moldova Európa legszegényebb országának számít és mind a földgáz, mind a villamos energia tekintetében száz százalékban külső forrásoktól függ. Amióta Ukrajna az orosz rakétatámadások következtében leállította az áramexportot, Románia szállít villamos energiát az országnak, így áramszükségletének több mint 90 százalékát biztosítja.

Moszkva októberben csökkentette, novemberben pedig a hideg időjárás hatására a felére redukálta a gáz szállítását Moldovába. Az orosz cég a múlt héten azt állította, hogy Ukrajna nem továbbítja teljes egészében a területén áthaladó vezetékes földgázszállításokat a kelet-európai országba, Kijev tagadta a vádakat.

Az ebben a hónapban 250 millió eurós segélyt ígért Moldovának, hogy segítsen átvészelni a válságot, míg a múlt héten egy párizsi nemzetközi segélykonferencián több mint 100 millió eurót gyűjtöttek össze a volt szovjet köztársaságnak. A gázellátás rendszeresen feszültséget szít Moszkva és Kisinyov között. A Gazprom szerint az öreg kontinens legszegényebb országa mintegy 9 milliárd dollárral tartozik a vállalatnak, ami az elmúlt 30 évben halmozódott fel.

Európának kezd elege lenni abból, hogy Amerika az ő rovására jár jól

Négyszeres áron szállított LNG, sokmilliárd dolláros megrendelések az amerikai hadiiparnak, zöld köntösbe öltöztetett vállalati támogatások és adókedvezmények – Amerika jól jár a háborúval, Európa viszont egyre frusztráltabb ettől. Uniós hivatalnokok szerint könnyen Amerika-ellenes hangulat alakulhat ki az öreg kontinensen, ha Washington továbbra is semmibe veszi az európai gazdasági érdekeket.