Oroszország a nyugati szankciókkal való megküzdés érdekében új partnerekkel köt kereskedelmi megállapodást, és növelni fogja a Kínába irányuló gázexportot – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő évi gazdasági terveket ismertető televíziós beszédében.

Az orosz elnök ígérete szerint a és a tovább emelkedik, az ukrajnai háborúval kapcsolatos kiadások ugyanakkor az egészségügytől és az oktatástól vonnak el majd forrást

– írja a Reuters.

Az elnök beszámolt arról, hogy Oroszország fejleszteni fogja gazdasági kapcsolatait ázsiai, afrikai és latin-amerikai partnereivel, hogy meghiúsíthassa az orosz gazdaság elszigetelésére tett nyugati erőfeszítéseket. Emellett növelni fogják a keletre irányuló gázeladásokat, és Törökországban új „gázcsomópontot” hoznak létre. Az Európába irányuló gázárakat egy elektronikus platform segtíségével határoznák meg. 

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting of the Council for Strategic Development and National Projects via video link at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, on December 15, 2022. (Photo by Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP)
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Stratégiai Fejlesztési és Nemzeti Projektek Tanácsának ülésén a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo rezidencián 2022. december 15-én. 
 Fotó: Mikhail Metzel / AFP

Oroszország 2019 végétől értékesít földgázt Kínának a Power of Siberia gázvezetéken keresztül, amely 2021-ben mintegy 10 milliárd köbméter gázt szállított, és 2025-ben éri el teljes, 38 milliárd köbméteres kapacitását. Egy második ilyen csővezetéket is tervez Mongólián keresztül – ismertette Putyin.

Putyin szerint a projektek lehetővé tennék, hogy Oroszország 2025-re évi 48 milliárd köbméterre, 2030-ra pedig 88 milliárd köbméterre növelje a Kínába irányuló gázeladást.

Szociális kiadások

Az orosz gazdaság 2022-ben várhatóan 2,5 százalékkal zsugorodik – mondta Putyin, elismerve ezáltal bizonyos nehézségeket. Hangsúlyozta azonban, hogy a nyugati gazdaságok bumeránghatást szenvedtek el a kivetett szankcióik miatti megugró formájában.

Mivel az ukrajnai háború vége nem látszik, 

Oroszország azt tervezi, hogy a jövő évi költségvetés közel egyharmadát a védelemre és a belbiztonságra fordítja, miközben kevesebbet költ az iskolák, kórházak és utak finanszírozására.

Putyin azonban igyekezett hangsúlyozni, hogy megvédi a társadalom legszegényebb és legkiszolgáltatottabb tagjait. A kormány számára prioritásként jelölte meg, hogy jövőre kézzelfogható reálértéken történő fizetésemelést érjen el, és mint mondta, a minimálbért az inflációnál gyorsabban kell emelni.

Beleáll a földbe az orosz gazdaság, annyi pénzt éget el Moszkva a háborúra

Elképesztő összeget költött el eddig az ukrajnai háborúra Oroszország, a kimerülő készletek pótlása pedig egyre drágább lesz Moszkvának.