Közélet

Közel másfélszeresére dagad az orosz védelmi költségvetés

A háború elhúzódásával számolhat Moszkva a következő évekről szóló fiskális tervek szerint. A védelmi kiadások még 2024-ben is jóval magasabbak a korábbi terveknél.

A jövő évi orosz költségvetés számai arra utalnak, hogy Oroszország nem számított az Ukrajnával szembeni háború elhúzódására. Éppen ezért a következő években a korábban tervezettnél jóval több forrás jut a katonai kiadásokra az országban.

72nd anniversary of World War II Victory in Russia
Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via AFP

A védelmi kiadásokra a következő évben 43 százalékkal juthat több, mint az eredeti elképzelések szerint, ráadásul a nemzetbiztonság és a rendvédelmi kiadások is nőnek mintegy 40 százalékkal a Bloomberg birtokába jutott hároméves fiskális tervek szerint.

A hadseregre csaknem 5 ezermilliárd rubel (mintegy 84 milliárd dollár), vagyis az orosz 3,3 százaléka juthat, ez a költségvetés második legnagyobb tétele lehet a különböző szociális programok után. 

A védelmi és a biztonsági kiadások együttesen a költségvetés harmadát tehetik ki jövőre az országban. 

Az eredeti tervek szerint jövőre az orosz kibocsátás 2,4 százalékát szánták csupán védelmi kiadásokra az idei évet jellemző 3,2 százalék és a tavalyi 2,6 százalék után.

orosz védelmi kiadások
 

A növekvő költségek összhangban állnak a mobilizációra készülő ország szándékaival, amelyek a háborús erőfeszítések növelését mutatják. Ennek keretében a héten 300 ezer tartalékos behívását jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Maga a mozgósítás is érzékeny gazdasági költségekkel jár szakértők szerint a munkaerő-kínálat csökkentése révén, különösen, ha sok képzett dolgozó el is menekül az országból.

A kormány mindenesetre csütörtökön jóváhagyta a költségvetési terveket, ezeket most a törvényhozás mind a két házának el kell fogadnia. A tervek szerint a büdzsé hiánya az idei 0,9 százalékról 2 százalékra hízhat, amit részben hitelből, részben a tartalékokból fedeznének. A hitelfelvétel része lehet évi egymilliárd dollár értékű külföldi deviza is. Bár ez viszonylag csekély mennyiség, az ország júniusban csődöt volt kénytelen jelenteni devizakötvényeire, miután azok kifizetését a szankciók nem tették lehetővé.

A munkaerő és más erőforrások átirányítása a hadsereg felé tovább rontja a recesszióban lévő orosz gazdaság kilátásait, pedig már most is rendkívül szűkös a és rossz a demográfiai helyzet, sosem látott mértékben alacsony mellett.

A háború költségei közé tartozik az is, hogy 

amit a némiképp növekvő olajszállítások bevételei csak részben ellensúlyoznak. A kiesés kompenzálásához szükségessé válhat az ország állami vagyonkezelője által birtokolt összegek átirányítása a költségvetésbe, és az adók emelése is.

A jövő évet követő időszakra vonatkozó fiskális előrejelzések sem azt mutatják, hogy egyhamar véget érhet a háború, 2024-re is közel 30 százalékot nőttek a hadikiadások a korábbi tervekhez képest, ám 2025-re már nem számol további kiadásokkal a dokumentum.

A változások között szerepel többek között a hazafias oktatásra szánt összeg is, miközben a környezeti kiadások mértéke mintegy negyedével csökken.

 

orosz-ukrán háború Oroszország Vlagyimir Putyin fegyverkezés költségvetés
Kapcsolódó cikkek