A belföldi kereslet növekedése bőven ellensúlyozta decemberben az orosz feldolgozóipari exportértékesítések visszaesését, ami az elmúlt 21 év legnagyobb munkahelyteremtéséhez vezetett az ágazatban – szemlézte az S&P Global orosz beszerzési menedzserindexről (BMI) készült, csütörtökön megjelent felmérését a Reuters.

A worker operates a machine to fill sacks of Apaviva NPK(S) phosphate fertilizer at the PhosAgro-Cherepovets fertilizer plant, operated by PhosAgro PJSC, in Cherepovets, Russia, on Thursday, Dec. 2, 2021. Russia plans to impose a six-month quota on some fertilizer exports to safeguard local supplies and limit costs for farmers after the energy crisis sent nitrogen nutrient prices soaring.
Fotó:  Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images


 

A feldolgozóipari BMI decemberben 53 pontra csökkent a novemberi, amúgy 5 éves csúcsot jelentő 53,2-ről, ám még mindig a bővülést a zsugorodástól elválasztó 50 pontos határ fölött maradt.

„A magasabb termelési szint az új megrendelésekhez és új belföldi ügyfelek megjelenéséhez kapcsolódott” – közölte az S&P Global.

A termelés növekedési üteme a novemberi csúcshoz képest enyhült, de 2020 augusztusa óta a második leggyorsabb volt

– tették hozzá.

Eközben az S&P szerint az értékesítéseket fékezte az új exportmegrendelések zsugorodása, amit az Ukrajna megtámadása miatt bevezetett szankciók okoztak.

Ezzel egyidejűleg a nyugati korlátozások és az Oroszországból való tömeges vállalati elvándorlás logisztikai késésekhez és anyaghiányhoz is vezetett.

Az orosz gyártó cégeknél a szállítások késedelme decemberben tovább nőtt, a beszállítók teljesítménye pedig változatlanul romlott

 – közölte az S&P Global.

Az orosz feldolgozóipar októberben veszített a lendületéből, miután Vlagyimir Putyin bejelentette a részleges mozgósítást, amelynek keretében mintegy 300 ezer tartalékost, többnyire fiatal, munkavállaló férfiakat hívtak be.

Azóta azonban kiderült, hogy az ipar ellenállónak bizonyult, és decemberben a növekvő keresletben bízva a kibocsátási várakozások 2019 márciusa óta a második legmagasabb szintre erősödtek – áll a felmérésben.

A vállalati vezetők az új megrendelések emelkedését a foglalkoztatás erőteljes, 2001 szeptembere óta a leggyorsabb ütemű bővülésével hozták összefüggésbe.