Mohamed bin Szalmán mindent megtett, hogy a lehető legnagyobb tiszteletadás övezze Hszi Csin-ping háromnapos rijádi látogatását. A kínai külügyminisztérium beszámolója szerint a Szaúd-Arábiát ténylegesen vezető koronaherceg pazar fogadtatást szervezett Hszinek, akit szokatlan módon maga Szalman bin Abdul-Aziz Al Szaúd király köszöntött szerdán megérkezésekor . Már a levegőben katonai gépek kísérték, később pedig díszsortűzzel fogadták a rijádi repülőtéren.

Chinese President Xi Jinping in Saudi Arabia
Mohamed bin Szalmán szívélyes fogadtatásban részesítette Hszi Csin-pinget csütörtökön.
Fotó: Royal Court Of Saudi Arabia

A kínai elnök alighogy megérkezett a kínai és az arab világ közti csúcstalálkozóra, máris bejelentette, hogy ezzel új korszak nyílik. Látogatását Hszi úttörőnek nevezte a kínai–arab kapcsolatokban. Az arab médiának kifejtette, országaik egyaránt tiszteletben tartják, valamint támogatják egymást szuverenitásukban és területi integritásukban, amelyek szilárd alapot biztosítanak együttműködésüknek.

Hszi a térség olajtermelő államait a világgazdaság számára energiakincsnek, a modern ipar fejlődéséhez szükséges termékeny talajnak nevezte.

A csúcstalálkozóra több mint 30 vezető érkezik, köztük Abd el-Fattáh Szaíd Huszejn Halíl esz-Szíszi egyiptomi és Abd el-Fattáh Abd er-Rahmán el-Burhán szudáni elnökök, akik ugyancsak megérkeztek már a szaúdi fővárosba.

A szaúdi energiaügyi miniszter leszögezte, országa Kínának továbbra is megbízható partnere lesz, a kínai cégek számára pedig regionális központként szolgál energiaellátási láncuk kiépítéséhez. A miniszter korábban 30 milliárd dollár értékben jelentett be megállapodásokat többek között a zöld energia, az információ-technológia, a felhőszolgáltatások, a közlekedés, valamint az építőipar területein.

Az Egyesült Államok aggodalommal tekint a kínai–arab közeledésre. 

Washington szerint Kína növelni akarja befolyását az arab világban és arra figyelmezteti a résztvevőket, hogy a távol-keleti állam egyoldalú kapcsolatokat akar velük kiépíteni. Ugyanakkor az amerikai nem változatnak a hozzájuk fűződő viszonyukon.

Szaúd-Arábia évtizedekig az Arab-félsziget amerikai bástyájának számított. Kapcsolatuk azonban az elmúlt négy évben megromlott. Miután 2018-ban Mohamed bin Szalmán utasítására Törökországban meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságírót, több szaúdit is kitiltottak Amerikából. Nyáron pedig Joe Biden hiába próbálta elérni a hercegnél, hogy segítsen a világpiaci olajárakat lenyomni, növelje termelését, és hátráljon ki az orosz elnök politikája mögül – írja a Reuters.