Először haladhatja meg a föld éves szénfogyasztása a 8 ezer milliárd tonnát. A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint a szénfelhasználás valószínűleg 1,2 százalékkal nő – írja a Bloomberg.

Coal from the north to the south
A globális széntartlék még 133 évre elegendő

A szervezet szerint minden környezetvédelmi törekvés ellenére nem is várható a felhasználás csökkenése 2025-ig. A fogyasztás súlypontja ugyanakkor a fejlett gazdaságoktól Kína és India felé tolódik el.  

A világ teljes szénfelhasználása
 

Az orosz gázellátás korlátozása miatt sok európai ország a szén felé fordult, de hosszabb távon ezen államok vezetői a megújuló energiaforrások felé terelnék az energiamixet.

Az elemzés szerint sürgősen növelni kell a megújulók részarányát, emellett elengedhetetlenek az energiahatékonyságot bővítő beruházások, ugyanis enélkül nem lehet elképzelni a a háztartások számláinak féken tartását, és az ellátásbiztonság sem valósítható meg. Mindezek mellett a klímavédelmi célok sem teljesülnek, ha a mostani trend nem változik – mondta Alexandru Mustața, az Europe Beyond Coal munkatársa. Azt ugyanakkor megnyugtatónak tartja, hogy

 egyetlen európai ország sem változtatott azon a tervén, hogy 2030-ig, tehát a következő 7 évben kivezeti a szenet a saját energiamixéből. 

Így tehát Európa jó úton halad a dekarbonizáció felé – hangsúlyozta.  

Az egyes országok széntartaléka
 

A worlometers.info adatai szerint, a mostani fogyasztásból kiindulva, még 133 évnyi széntartalék áll rendelkezésre globálisan.