Ahogy várható volt, 50 bázisponttal emelte irányadó kamatsávját a Federal Reserve szerdán, 4,25–4,5 százalékra. A korábbi 75 bázispontos lépésekhez képest ez lassításnak számít, ami önmagában is logikus, hiszen a kamatsáv ezzel már 15 éve nem látott magasságokba került, a fő kérdés pedig most az, tovább lassul-e a szigorítási ütem, és hogy az év elején megáll-e a világ legnagyobb gazdaságát a felé taszító kamatemelési sorozat.

red tone rates word block. Signifying hawkish  and aggressive high interest rates red tone rates word block. Signifying hawkish  and aggressive high interest rates
Fotó: Wong Yu Liang / Getty Images

Ezekre a kérdésekre keresik a választ a piacok a Fed közleményében, a döntéshozók felülvizsgált kamatpálya-előrejelzéseiben és a Jerome Powell közép-európai idő szerint fél 9-kor kezdődő sajtótájékoztatóján elhangzottakban.

A tét óriási, és nemcsak az amerikai gazdaságban és piacokon, hanem világszerte. A forint árfolyamának is egyik fő mozgatója, merre tart az amerikai dollár, amely a legutóbbi Fed-döntés körüli órákban többször is irányt változtatott, ahogy a beérkező információk formálták a várakozásokat.

A Fed ülését megelőzően alapvetően az volt a várakozás, hogy a jegybank folytatja ugyan az elleni harcot – hiszen a novemberi további mérséklődés után a 7,1 százalékos drágulási ráta még mindig messze van a 2 százalékos céltól –, de a kamatemelésekben tovább lassít, a jövő év elején még két 25 bázispontos emelés következik, és aztán megáll.

Az enyhülő szigor kilátása emelte a részvényárakat, gyengítette a dollárt, ami pedig segített a hazai hírek által is rángatott forintnak, hogy napokon belül a 420-on túli két hónapos mélypontról szerdára több mint egyhavi csúcsra emelkedjen az euróval szemben, 404-en is túlra. 

Ez azonban veszélyes menet, mert ha a Fed szigorát a vártnál nagyobbnak mutatják a szerdán érkező információk, minden árfolyam fordulhat, akár élesen is, és a következő órákban vad táncba foghatnak a piacok.

Magasabban tetőzhet a kamat

A dollár a bejelentésre azonnali erősödéssel reagált, az amerikai részvényindexek pedig a korábbi emelkedésből esésbe váltottak, miután egyidejűleg az is kiderült, hogy a döntéshozók a piacokon vártnál magasabbra és időben távolabbra jósolják a kamatok tetőzését: a 19 döntéshozó mediánbecslése szerint a kamatsáv teteje a jövő év végén 5,1 százalékon állhat.  Szeptemberben még 4,6 százalék volt a jóslatuk. 2024-ben aztán 4,1, a következő évben 3,1 százalékra várják mérséklődni a kamatot.

A forint egyelőre, Powell sajtótájékoztatója előtt tíz perccel, jól viseli az euró-dollár árfolyamot ért sokkot, és nem indult el délnek.

Még évekig magas marad az infláció

A folytatódó szigorítás ellenére a Fed friss előrejelzései szerint az infláció még a jövő év végén is 3 százalék felett lesz, legalább 2025 végéig nem süllyed a 2 százalékos célra. 

A szigorítás azonban várhatóan keményen érinti a gazdasági növekedést: a munkanélküliségi ráta a jelenlegi 3,7 százalékról a Fed szerint jövőre 4,6 százalékra emelkedhet, és egy ekkora bővülés már recesszióra utal. A azonban idén is, jövőre is az év egészében fél százalékkal emelkedhet az előrejelzés szerint, majd a növekedés 2024-ben 1,6, 2025-ben 1,8 százalékra gyorsulhat.

Lefagytak a piacok a Fed-ülés előtt, mindenki az estére koncentrál

Nem csak az európai tájakra telepedett rá a fagy, a devizapiac és a részvényindexek is szinte dermedtek a Federal Reserve este esedékes bejelentései előtt. A forintkereskedők is az amerikai fejleményeket lesik.