Az Egyesült Államok újabb 275 millió dollár értékű katonai segítséget nyújt Ukrajnának – közölte az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint pénteken.
 

Military activity of the Ukrainian army in the Donetsk region
orosz-ukrán háború
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A bejelentés szerint Anthony Blinken külügyminiszter az elnöktől kapott felhatalmazás alapján 275 millió dollárnyi (mintegy ezermilliárd forint) katonai eszközt tesz elérhetővé az amerikai készletekből Ukrajna számára. A szállítmányban légvédelmi eszközök, lőszerek és egyéb, a hadszíntéren felhasználható hadi eszközök szerepelnek, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni magát.
 

Ahogy a sajtódokumentum fogalmaz, az elmúlt hetekben Oroszország fokozta támadásait az Ukrajna számára kritikusan fontos infrastruktúra ellen, ami széleskörű szenvedést okoz az ukrán embereknek.


2021 augusztusa óta az Egyesült Államok 27 alkalommal döntött segítségnyújtásról az amerikai katonai készletekből Ukrajna számára – derül ki a külügyminisztérium közleményéből, ami azt is hangsúlyozza, hogy ezzel 20 milliárd dollárra emelkedett az ukrajnai katonai támogatás a Biden-kormány hivatalba lépése óta.

Nem csitul a menekültáradat

Az ukrán–magyar határszakaszon pénteken 6200-an léptek be Magyarország területére, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5029-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.
A beléptetettek közül a rendőrség 226 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Időközben egyre több sajátgyártmányú fegyvert is hadrendbe állítanak az ukránok. Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben – ismertette csütörtökön Facebook-bejegyzésében Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.  

Putyin azzal fenyeget, hogy csak azt fogja tenni, amit Amerika szokott

Putyin: Oroszország átveheti az amerikaiaktól a „lefegyverző csapás” koncepcióját.