Nemzetközi gazdaság

Hadrendbe állította saját gyártmányú drónjait Ukrajna

Nem csak Nyugatról érkeznek fegyverek Ukrajnába, saját maga is gyárt eszközöket. Az elmúlt hónapban hét különböző dróntípust állítottak csatasorba.

Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben – ismertette csütörtökön Facebook-bejegyzésében Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

Zaporizhzhia specialists have developed drone that can penetrate 50 kilometers behind enemy lines
Ukrajna, drón
Ukrajna saját gyártású drónokat állított hadrendbe.
Fotó: Dmytro Smoliyenko / NurPhoto via AFP

A tárcavezető kifejtette, hogy a háború előtt Ukrajna egy-két új drónt állított hadrendbe. Február óta viszont módosítottak a jogszabályokon, egyszerűsítették az új fegyverek, haditechnikai eszközök felvételét az ukrán fegyveres erőkbe. A miniszter kiemelte azt is, hogy a védelmi tárca különösen a digitális fejlesztési minisztérium csapatával működik együtt eredményesen.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat közben csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy

a zaporizzsjai atomerőművet megszállva tartó orosz erők szerdán több Grad típusú rakétasorozatvetőt telepítettek a nukleáris létesítménybe,

ami a vállalat szerint provokációk előkészítésére utalhat.

A vállalat szerint a legvalószínűbb provokáció az ukránok szerint a Dnyeper folyó túlsó partjának, különösen Nyikopol és Marganec városoknak az ágyúzása, amelyet az említett Grad sorozatvetőkkel közvetlenül a zaporizzsjai atomerőmű területéről hajtanak végre.

Az Enerhoatom emlékeztetett arra, hogy az oroszok katonai célokra használják a zaporizzsjai atomerőművet, és az agresszió kezdetétől fogva katonákat állomásoztatnak ott, valamint katonai felszereléseket, fegyvereket és robbanóanyagokat tárolnak. A vállalat tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) is a Gradok megjelenéséről az atomerőmű területén.

Szerhij Hajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az ukrán csapatok folytatják előrenyomulásukat Szvatove és Kreminna irányában, és meggyőződését fejezte ki, hogy hamarosan a jó hírekről számolhatnak be.

A helyi kormányzók jelentései szerint az orosz hadsereg folytatja az ukrán ellenőrzés alá visszakerült Herszon megyei települések ágyúzását, csütörtökre virradó éjjel pedig a szomszédos megye székhelyére, Mikolajivra mértek csapást SZ–300-as rakétákkal.

Az ukrán vezérkar arról számolt be csütörtökön, hogy előző nap 340 katonával, két harckocsival és két drónnal nőtt az orosz hadsereg vesztesége.

Nem működnek hidegben az iráni öngyilkos drónok az ukránok szerint

Oroszország leállította az iráni gyártmányú öngyilkos drónok használatát, mivel azok nem bírják a hideg időjárást – közölte egy ukrán tisztségviselő. Elmondása szerint az iráni drónok olyan anyagokból készültek, amelyeknek nem tesz jót a fagypont alatti hőmérséklet. Oroszország ezekkel az eszközökkel támadta az ukrán energetikai infrastruktúra jelentős részét.

 

Drón háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek