Közélet

Az ukrán vezetők egymást marják, miközben küszöbön az apokalipszis

Kijev polgármestere szerint a város apokaliptikus télre készül. Vitalij Klicsko elmondta, hogy a városban tartózkodó 3,6 millió ember számára csak 500 menedékhelyet tudtak felállítani, miközben még mindig akadozik a város áramellátása. Ennek ellenére Klicsko megüzente Volodimir Zelenszkijnek, hogy mindent megtesznek az emberek biztonságáért.

Kijev polgármestere reagált az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij november végi kritikájára, amely szerint Kijev nem készült fel a télre. Vitalij Klicsko elmondta, hogy apokaliptikus tél van kilátásban, de a városvezetés meg fogja védeni az embereket.

Parliamentary group meetings in the Bundestag 29 November 2022, Berlin: Vladimir Vladimirovich Klitschko, former boxer and advisor to his brother Vitali, the mayor of Kiev, speaks about the current situation in Ukraine during a press statement before a meeting in the FDP parliamentary group. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Michael Kappeler / AFP

Klicsko a Reutersnek adott interjújában elismerte, hogy a kijevi helyzet válságos. Mint mondta, összesen 500 fűtött menedék van Kijevben, miközben a városban 3,6 millió ember tartózkodik – írta meg az Insider. Klicsko szerint legvégső esetben részleges evakuálásra lehet szükség.

Ha az orosz rakéták miatt Kijevben megszűnik az áram-, víz- és gázellátás, akkor a helyzet olyan lesz, mint egy posztapokaliptikus hollywoodi filmben. Mindent meg kell tennünk, hogy ezt elkerüljük

– mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a háború február végi kezdete óta az oroszok 152 civilt öltek meg Kijevben, és 678 épületet rongáltak meg.

Az ukrán városok rendkívül nehéz télre készülhetnek, mivel Oroszország szisztematikusan pusztítja el az energetikai infrastruktúrát. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Ukrajna áramellátásának már a fele megbénult.

Még rosszabb lesz a helyzet: újabb rakétatámadásokra készíti fel a lakosságot Zelenszkij

Az ukrán hatóságok különböző forgatókönyvekkel készülnek arra az esetre, ha az infrastruktúrát ért rakétacsapások következtében teljes áramszünet fordulna elő a fővárosban.

Vitalij Klicsko rendkívül problémásnak nevezte Zelenszkij kritikus szavait. 

Furcsán néz ki, hogy miközben egységesnek kellene lennünk egy közös ellenséggel szemben, akkor elkezdünk egymás ellen hadakozni

– mondta Klicsko. Azt ugyan elismerte, hogy valóban kevés lesz az 500 felállított menedék a több millió kijevi számára, de azt is hozzátette, hogy ez Ukrajna legnépesebb városa, ráadásul az 500 fűtött menedék több, mint amennyi bármelyik másik településen van.

A polgármester arról is beszélt, hogy jelenleg minden ellátást biztosítanak Kijevben.

Áram, víz és fűtés is van. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem kell evakuálni. Azonban, ha az oroszok újra lecsapnak, és elveszítjük az áramot, akkor ki kell vezetnünk a vizet az épületekből, hogy ne fagyjanak el a csövek

– fejtette ki a polgármester. 

Ezzel együtt azt üzente a lakosságnak, hogy álljanak készen, hogy ha kell, akkor minél előbb el tudják hagyni a várost.

 

 

Kijev klicsko Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek