Az Egyesült Államok exportja októberben 0,7 százalékkal, 256,6 milliárd dollárra esett, az 0,6 százalékkal, 334,4 milliárd dollárra nőtt az előző havihoz képest. Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a külkereskedelmi deficit 5,4 százalékkal, 78,2 milliárd dollárra ugrott a szeptemberi 74,1 milliárd dolláros hiányról, de így is elmaradt a várt mínusz 80 milliárd dollártól.

Traffic jam at the Port of Los Angeles
Konténererdő a Los Angeles-i kikötőben. 
Fotó: Apu Gomes / AFP

A Kínával folytatott kétoldalú kereskedelmi forgalomban az amerikai deficit a szeptemberi 38,29 milliárd dollárról jelentősen, 28, 87 milliárd dollárra csökkent.
A Reuters a jelentéssel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a dollár az idén több mint 11 százalékkal erősödött az Egyesült Államok fő kereskedelmi partnereinek valutáihoz képest, ami annak az eredménye, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az elleni harcban az 1980-as évek óta a leggyorsabb kamatemelési ciklust hajtja végre.
A kisebb kereskedelmi deficit volt az egyik fő tényező, amely az amerikai harmadik negyedévi fellendülését hajtotta. A deficit októberi meredek növekedése azt sugallja, hogy a ebben a negyedévben negatív hatással lesz a bővülésére.