Az olasz sportbíróság bizonyítottnak látta, hogy a Juventus szabálytalanul számolt el több játékosigazolással. Emiatt Andrea Agnellit, a klub korábbi elnökét két évre eltiltották a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, míg Fabio Paratici korábbi sportigazgatóra – aki most a Tottenham Hotspurnél tölt be hasonló pozíciót – 30 hónapos büntetést szabott ki.

14/02/2019 Turin ,Italy .Logo of Juventus Football team displayed on Juventus shop at the Juventus Stadium .
A Juventus a bajnokság harmadik helyéről a kilencedikre zuhant vissza.
Fotó: Shutterstock

Az eltiltás csak Olaszországra vonatkozik, de a bíróság kezdeményezi, hogy az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA) égisze alá tartozó versenysorozatokra is terjesszék ki.

A péntek késő esti bejelentésre hivatkozva az olasz szövetség (FIGC) 15 pontot vont le a Juventus labdarúgócsapatától az olasz bajnokságban. Az olasz rekordbajnok így a kilencedik helyre esett vissza a húszcsapatos Serie A-ban.

A klub közölte, hogy megvárja a döntés részletes indoklását, de az biztos, hogy fellebbezni fog az Olasz Olimpiai Bizottság mellett működő sportbírósághoz.

A hírre hétfőn reggel azonnal reagált a is: a Juventus részvényárfolyama 10 százalékot zuhant.

A Juventus ellen a sport- és jogi hatóságok is vizsgálódnak, ők a klub könyvelése miatt –  írja a Reuters.

a Juventus árfolyama
 

Tavaly áprilisban Agnellit, Paraticit és további 59, labdarúgásban dolgozó spotvezetőt azzal vádoltak meg, hogy az elmúlt években meghamisították 11 klub – köztük öt Serie A-s csapat – pénzügyi jelentéseit.

A vád szerint 

néhány játékos esetében valós értéküknél sokkal magasabb árat határoztak meg, hozzásegítve őket, hogy a megengedettnél lényegesen nagyobb fizetésük és nagyobb teljesítménybónuszuk legyen.

A friss vizsgálat alapján a pénzügyi szabálysértéssel a torinói klub 2018 és 2020 között 97,7 millió dollárt spórolhatott. November végén Agnelli javaslatára a Juventus teljes vezérkara, többek között Pavel Nedved alelnök és Maurizio Arrivabene vezérigazgató is lemondott az egyesülettel szemben zajló számviteli, pénzügyi vizsgálatok miatt. A korábbi stábtagok közül összesen tizenegy személyt büntettek meg, Arrivabenét két évre, Nedvedet nyolc hónapra tiltották el.

A vizsgálatban érintett többi klubot, a Sampdoriát, a Pro Vercellit, a Genoát, a Parmát, a Pisát, az Empolit, a Novarát és a Pescarát felmentették.

A Juventust a 17 évvel korábbi, a játékvezetők befolyásolása – értsd: megvesztegetése – miatt kirobbant bundabotrány után átsorolták a Serie B-be, valamint megfosztották 2005-ös és 2006-os bajnoki címeitől – foglalta össze az MTI. 

A csapat egyébként vasárnap este az Atalantával sem bírt, a 3:3-as döntetlent ért csak el hazai pályán.