Egy pénteken életbe lépő környezetvédelmi jogszabály alapján a jövőben a cigarettagyártóknak számlázzák ki az eldobott csikkek feltakarítását Spanyolországban. A helyi törvényhozók továbbá a gyártókat kötelezik a dohányosok felszólítására, hogy a cigarettavégeket ne dobják el közterületen. A kampány költségei is értelemszerűen őket terheli.

Cigarette butts
13 January 2022, : Cigarette butts lie on a bench. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Spanyolország a gyártókkal fizetteti meg az eldobott csikkek feltakarítását.
Fotó: Marcus Brandt / AFP

Az ibériai állam célja, hogy csökkentse a szemetet és növelje az újrahasznosítást, emiatt több jogszabályt is módosítanak. Így például 

megtiltják az egyszer használatos műanyag evőeszközök és tányérok, a vattakorongok, a polisztirolpoharak, valamint a műanyag szívószálak árusítását, továbbá visszaszorítják a műanyag élelmiszer-csomagolások használatát.

A rendelkezéseket az irányelvének végrehajtásaként hozták meg. Az uniós integráció célkitűzése az egyszer használatos műanyagok előállításának csökkentése és a szennyezők kötelezése az általuk okozott környezeti károk megfizetésére.

Egyelőre nem tudni, hogy a csikkszedő tevékenység miként történik és mennyibe fog kerülni. Mindenesetre egy kutatás szerint a költségek fejenként évente 12–21 euróra, összességében akár egymilliárd euróra is rúghatnak.

A katalán kormány korábban egy olyan rendszert javasolt, amelyben 20 eurócentet terhelnének a fogyasztókra cigarettaszálanként. Ezzel egy 20 szálat tartalmazó doboz átlagos ára mintegy 4 euróval emelkedne a jelenlegi 5 euróról. A konkrétumok azonban a pénteki start előtt sem ismertek még. 

Kormányzati statisztikák szerint tavaly az uniós átlagnál több spanyol dohányzott: a káros élvezetnek a lakosság mintegy 22 százaléka hódolt (a nőknek 16,4, a férfiaknak pedig 23,3 százaléka), míg az uniós átlag 18,4 százalék volt.

Mindeközben a spanyolok, köztük is kiemelkedően a fiatalok, a dohányzás szigorúbb korlátozását támogatják. A háziorvosok szövetsége szerint 85 százalék támogatná a nyilvános helyeken való dohányzási lehetőség szűkítését, 72 százalék pedig a bárok és éttermek teraszain is megtiltaná a dohányzást.

Egy cigarettacsikk körülbelül tíz év alatt bomlik le, ez idő alatt pedig olyan mérgező anyagokat bocsát ki, mint az arzén vagy az ólom.

Az Ocean Conservancy civil szervezet szerint a műanyag zacskókat és palackokat megelőzve,

ez szennyezi a legnagyobb mértékben a tengereket és az óceánokat. Évente átlagosan 5 milliárd cigarettavég kerül a természetes vizekbe

– írja a The Guardian.

Az újrahasznosításra való törekvés azért is fontos, mert a világon évente nagyjából 400 millió tonna műanyagot állítunk elő, és ez a mennyiség idővel növekszik. A szelektív hulladékgyűjtésen pedig Magyarországon is van mit javítani.