Európa legnagyobb gázszállítójává lépett elő tavaly Norvégia, amely az idén a gázszállítását rekordközeli szinten tartja, az olajtermelését pedig mintegy hét százalékkal növelni készül – közölte a norvég olajipari igazgatóság, az NPD (Norvegian Petroleum Directorate) hétfőn.

Tavaly az ukrajnai háború és az volt a norvég olaj- és gáztermelés két meghatározó tényezője. Az orosz gáz eltűnése az európai piacról a norvég iránti nagyobb kereslethez vezetett, ennek köszönhetően az észak-európai állam tavaly az év végére a kontinens legnagyobb földgázszállítójává vált – jelentette az NPD.

Norvégia 230 millió köbméter olajegyenértékben termelt olajat és földgázt, ami napi 3,99 millió hordó olajegyenértéknek (boed) felel meg. 

Ennek több mint a felét a földgáztermelés adta.

A LNG ship is pictured at the island Melkoya where Norwegian energy giant Equinor has built a facility for receiving and processing natural gas from the Snřhvit field in the Barents Sea on November 2, 2022
Egy LNG-hajó Melkoya szigetén, ahol a norvég energiaipari óriás, az Equinor földgáz fogadására és feldolgozására épített létesítményt
Fotó: Fredrik Varfjell / AFP

Norvégia jövőre 4,12 millió hordó olajegyenérték kitermelését tervezi olajból és gázból együtt. A kitermelés 2025-re eléri 4,3 millió boed szintet, megközelítve a 2004-es 4,54 boedes rekordot.

Norvégia tavaly 122 milliárd köbméter földgázt termelt ki, 9 milliárd köbméterrel többet, mint az előző évben. A gáztermelés előreláthatólag a tavalyi, 2,1 millió boednek megfelelő, rekordközeli szinten marad a következő négy-öt évben.

Az olajtermelés az idén közel hét százalékkal, napi 2,02 millió hordóra emelkedik a tavalyi 1,89 millióhoz képest, elsősorban a Johan Sverdrup mező hozamának a növekedése és több jelentős termelőberuházásnak köszönhetően – ismertette az NPD.