A szövetségi pénzügyminiszter parlamenti (Bundestag-) képviselői mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmet mérlegel a berlini ügyészség a politikus ingatlanvásárlásával kapcsolatban – számoltak be róla a német hírportálok hétfőn.

06 January 2023, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: FDP leader Christian Lindner pénzügyminiszter
Felfüggeszthetik Christian Lindner pénzügyminiszter mentelmi jogát Németországban
Fotó: Bernd Wessbrod / DPA / AFP

A berlini ügyészség korrupciós esetekkel foglalkozó részlegénél hangsúlyozták, hogy a mentelmi jog felfüggesztése rutinszerű lépés lenne, ami csak a hivatalos vizsgálat elindításához lenne szükséges, és nem jelentené azt, hogy megállapítják az úgynevezett kezdeti gyanú fennállását. Hozzátették, rövidesen eldöntik, kérik-e a mentelmi jog felfüggesztését.

A hatóság a Der Spiegel című hírmagazin egy októberi jelentésével kapcsolatban érdeklődik Christian Lindner ingatlanvásárlása iránt. A szövetségi kormányt alkotó koalíció legkisebb tagja, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetője a berlini Steglitz-Zehlendorf kerület Nikolasse nevű előkelő negyedében vásárolt családi házat egy karlsruhei központú magánbank hitele révén.

Pénzügyminiszterként, 2022 májusában köszöntőt írt a hitelintézet alapításának századik évfordulója alkalmából. A szövegben nem tért ki arra, hogy az ügyfelek közé tartozik. Bő egy hónappal később újabb kölcsönt vett fel a banktól, amelynek a javára 450 ezer euró értékű jelzálogot jegyeztetett be az ingatlanra.

A beszámolók szerint a miniszter abban az esetben sérthetett törvényt, ha a második hitel összefügg a jubileumi köszöntővel.

A politikus ellen jogtalan előny szerzésének, a bankkal szemben jogtalan előny biztosításának gyanújával indulhat nyomozás.

Christian Lindner ügyvédje közölte, hogy a politikus jóval a miniszteri munka megkezdése, 2021. december előtt elkezdett gondoskodni lakóingatlana finanszírozásáról, és az ügyleti kondíciók rendre megfeleltek a piaci körülményeknek, egy rövid köszöntő egy bank alapításának évfordulójára pedig hozzátartozik a tárcavezetői munkához.

Jövőre elszállhat a német hiány, a maastrichti kritérium is sérülhet

Németország jövőre átlépi a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékában meghatározott hiányplafont a berlini pénzügyminisztérium belső számításai szerint.