Németország jövőre átlépi a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékában meghatározott hiányplafont a berlini pénzügyminisztérium belső számításai szerint – tudta meg a Spiegel-Online. 

Main,Entrance,Of,Federal,Ministry,Of,Finance,In,Berlin,- Main Entrance of Federal Ministry of Finance in Berlin - BERLIN / GERMANY - AUGUST 31, 2016
Fotó: Shutterstock

A hírmagazin szerint Christian Lindner tárcavezető szakértői úgy vélik, a deficit 2023-ban akár a 3,5 százalékot is elérheti.


A pénzügyminisztérium szóvivője az értesülés kapcsán a Dow Jones Newswiresnek elmondta, hogy a minisztérium szokás szerint nem kommentálja a sajtóhíreket.

Alapvetően azt tudom mondani, hogy a pénzügyminisztérium jelenleg kizárólag a stabilitási tanács december 16-i ülésére készít naprakész előrejelzést az állami költségvetés alakulásáról

– hangsúlyozta.

Mint ismert, a 3 százalék alatti költségvetési hiány az egyik legfontosabb maastrichti előírás, amely az euróövezethez való csatlakozás feltétele. Persze ennek Németország esetében inkább csak elvi jelentősége van.

Ízekre szedték az elemzők Jeremy Hunt intézkedéseit

Többen adózhatnak magasabb kulccsal a jövedelmükből, a háztartások jövedelme 7 százalékkal csökkenhet a következő másfél évben.