Tovább javult az üzleti hangulat Európa legnagyobb gazdaságában az lassulásának és a kedvezőbb kilátásoknak köszönhetően. A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet januári német üzleti hangulatindexe a szakértői várakozásoknak megfelelően 90,2 pontra erősödött a decemberi 88,9 pontról – ez a legmagasabb szint, ahová tavaly június óta jutott. A várakozásokat mutató index szintén javult, 86,4 pontra ugrott az előző havi 83,2-ről, meghaladva a 85 pontos elemzői várakozásokat.

Briquette factory in Schwarze-Pumpe 12 November 2022, Brandenburg, Schwarze Pumpe: When there is no wind, water vapor rises vertically into the air from the briquette factory belonging to Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG). The briquette factory produces record briquettes. It is the last plant in Germany. Photo: Frank Hammerschmidt/dpa (Photo by Frank Hammerschmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A jelenlegi helyzet megítélése romlott, de a kilátások kedvezők.
Fotó: Frank Hammerschmid / AFP

Kedvezőtlenebbül ítéli meg azonban a mintegy 9000 vállalati vezető a jelenlegi körülményeket, ez a mutató az előző havi 94,4 pontról 94,1-re esett vissza, miközben a szakértők azt várták, hogy 95 pontra javul. 

A német gazdaság bizakodóbban kezdi az évet

– összegezte a felmérés eredményét Clemens Fuest, az Ifo elnöke. 
A piacok nem reagáltak az adatokra, az euró dollárral szembeni árfolyamára sem voltak hatással, mivel nagyrészt megfeleltek az előzetes várakozásoknak. A MarketWatch elemzője szerint a rövid távú kilátások tekintetében várhatóan javította a hangulatot a földgáz árának közelmúltbeli csökkenése, a kormány által a cégek számára bevezetett energiaár-korlátozás és Kína gyors újraindulása is.
Az Ifo felmérésének eredménye összhangban van más gazdasági mutatók optimista üzeneteivel, hiszen javul a német fogyasztói hangulat, és a kompozit beszerzésimenedzser-index is már a harmadik egymást követő hónapban emelkedett januárban. A gazdaság helyzetéről Klaus Wohl, az intézet közgazdásza a jelentés ismertetésekor azt mondta, hogy „recesszió valószínűleg nem lesz, de a kissé zsugorodhat az első negyedévben”. Nem vár recessziót a német kormány sem.

Sztrájk bénította meg a berlini repülőteret

A berlini Brandenburg repülőtér kiszolgálószemélyzetének szerdai figyelmeztető sztrájkja miatt az összes járatot törölték. A repülőtérre érkező és induló mintegy 300 járat törlése 35 ezer utast érint. A Deutsche Welle tudósítása szerint 2018 óta most kényszerített először ilyen nagy számú járatot munkabeszüntetés az országban. A járatok egy részét csütörtökre halasztották, illetve másik repülőtérre irányították át, így Drezdába és Lipcsébe, több utas azonban kénytelen volt inkább a vonatot választani. A sztrájkolókat képviselő szakszervezet havi ötszáz eurós béremelést követel.