Szlovákia ipari teljesítménye folyamatosan hanyatlik, 2022 novemberében októberhez viszonyítva a kibocsátása 1 százalékkal esett vissza, 2021 novemberéhez viszonyítva pedig egyenesen 10,8 százalékkal zuhant – tette közzé kedden az adatokat a szlovák statisztikai hivatal. 

-
A PSA Peugeot Citroen szlovákiai gyára. Fotó: Samuel Kubani / AFP

Összességében az év első 11 hónapjának termelése 4 százalékkal maradt el 2021 hasonló időszakának produkciójától. Novemberben elsősorban az energetikai ágazat esett vissza, beleértve a bányászatot is. Ez érthető, mivel idén gyakorlatilag befejeződik az országban a barnaszén és a lignit bányászata. Az ipar gerincét autógyártás 2021 novemberéhez képest 2022 novemberében 8,7 százalékkal zuhant, a kohászat és fémipar 14,7 százalékos, a gumiipar pedig 7,6 százalék csökkenést szenvedett el. Egyedül a gyógyszeripar szárnyalt, a vizsgált időszakban közel 50 százalékos növekedést produkálva, viszont ez az ágazat a szlovák gazdaságban kisebb súllyal van jelen. 

 

Ami a kohászatot illeti, a rendkívüli módon megdrágult energia miatt a kassai U.S. Steel acélmű is visszafogta a termelését, a garamszentkereszti Slovalco alumíniumkohó pedig az év elején bejelentette, leáll az alumíniumgyártással. A cég tavaly augusztustól építette le fokozatosan a tevékenységét, s mivel állami mentőövet nem kapott, januártól teljesen leállt. Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank makrogazdasági elemzője szerint a közeljövő kilátásai sem éppen fényesek, elsősorban az Ukrajnában dúló háború, a magas és a szintén magas energiaárak miatt.