A piaci szereplők a gyapotárak emelkedésére készülnek, az egyik legnagyobb aggodalom Pakisztán termelésével kapcsolatos, amely 5 százalékos részesedéssel a világ ötödik legnagyobb beszállítója volt. Azonban a nyár folyamán az áradások és a hőhullámok tönkretették a gyapottermést.

Cotton,Field, gyapot, föld, pamut
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) decemberig négy egymást követő hónapban csökkentette éves termelési becslését Pakisztánra vonatkozóan. A tárca az idei augusztus–júliusi gazdasági évre 3,7 millió bálát vár, ami 38 százalékos visszaesés és 40 éve a legalacsonyabb érték – írja a Nikkei Asia.

A szomszédos Indiában, amely 21 százalékos részesedéssel a második helyen áll, a kereskedelempolitika jelenti a fő gondot. Az ázsiai ország tavaly korlátozásokat vezetett be a búza, a cukor és más mezőgazdasági termékek kivitelére, hogy biztosítsa a belföldi ellátást és stabilan tartsa az árakat. Bár a gyapot nem szerepelt ezekben az intézkedésekben, Újdelhi bármikor korlátozhatja a növény exportját. 

A globális termelés 15 százalékát Egyesült Államokban szintén az időjárás okoz gondot.

A legfőbb gyapottermelő állam, Texas nyáron aszályos időjárással küzdött, ez az idén sem lesz másképp. Az USDA becslése szerint az országos gyapottermés 16 százalékkal, 14,68 millió bálára csökken. Európában és az Egyesült Államokban az mérséklődését mutató adatok alapján a piacok arra számítanak, hogy a világgazdaság elkerüli a komolyabb válságot, ami valószínűleg fellendíti a ruházati cikkek vásárlását. A világ legnagyobb ruházati piacának számító Kína kivezette a zéró-Covid-politikát, így az elemzők a kereslet felpörgésére számítanak.

Megborulhat a kereslet-kínálat egyensúlya, ami az árak növekedését eredményezheti

 – mondta a Japán Pamutkereskedők Szövetségének vezetője. A magasabb gyapotárakat végül a fogyasztók fizetik meg, így a ruházati termékekért mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk. A gyapot melegkedvelő egynyári növény, termését horgászati eszközök, papír, kávészűrők, ruházati termékek és több más árucikk előállítására használják.

Pakisztánban kézi módszerrel, többnyire nők szedik, mindenféle felszerelés nélkül. Egy napi munkájukért 350–500 rúpia (540–800 forint) közötti összeget keresnek, amiért 40 kilogrammot kell begyűjteniük. Többségük nincs regisztrálva és feketén dolgozik, így nem jogosultak egészségügyi és társadalombiztosítási ellátásra sem. Ezzel szemben az Egyesült Államokban gépekkel végzik a munka nagy részét, és itt a fizetések is jóval magasabb szinteken mozognak.

Megéri majd az új magyarországi Primarkban vásárolni? Összehasonlítottuk a fast fashion márkák árait

A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy szeptemberben megnyitja első magyarországi üzletét. A bolt Budapesten lesz, a főváros legnagyobb bevásárlóközpontjában, az Arena Mallban. Magyarországon a cég legnagyobb versenytársa a már erős gyökereket vert Zara és H&M lesz. A Primarknak ezzel a két világszinten is a legnagyobbnak számító márkával kell felvennie a versenyt.