Vasárnap reggel tömegek indultak el a Kínába, hogy több év után újra találkozhassanak a családjaikkal. A határzár feloldásával véget ért az egyik utolsó korlátozás is, azonban nem mindenki örül annak, hogy fertőzöttek ezrei kezdenek el bel- és külföldön utazni – írta a Reuters.

Beijing Hospitals Work At Full Capacity To Treat Severe COVID-19 Patients BEIJING, CHINA - JANUARY 03: Patients wait to fetch medicine at Peking University Third Hospital on January 3, 2023 in Beijing, China. Hospitals in Beijing have been working at full capacity to offer treatment for COVID-19 patients, particularly for severe cases. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Három év után Kína megnyitotta a tengeri és a szárazföldi átkelőket Hongkonggal, valamint megszüntették a beutazók tesztelését és karanténkötelezettségét is, ezzel ledöntve a zéró-Covid-stratégia utolsó alappillérét, amely megvédte a lakosságot a koronavírustól, és elszigetelte a világ többi részétől. A döntést a korlátozások nyomán kialakult történelmi méretű tiltakozások miatt hozták meg, azonban félő, hogy ezt maga a járványhelyzet nem indokolta.

Az országot rekordszintű fertőzési hullám érte el, a kórházak és a hullaházak megteltek, nincs elég gyógyszer és felszerelés, a holtesteket pedig az utcán égetik – egy ilyen helyzetben indul újra az utazás, még nagyobb lökést adva a megbetegedéseknek.

Bár sokan évek óta nem látták a szeretteiket, a hirtelen utazási őrület legnagyobb oka a „chun yun”, azaz a kínai holdújév szombati kezdete. A 40 napos időszak a járvány előtt a világ legnagyobb éves migrációja volt, amikor emberek milliói utaztak vissza szülővárosaikba, hogy családjaikkal együtt ünnepelhessenek. A kormány szerint mintegy kétmilliárd ember utazik ebben a szezonban, ami a tavalyi mozgás közel kétszerese, a becslések szerint a 2019-es szint 70 százalékát fogja elérni.

Bár a belföldi járatok előtt kígyózó sorok és a kirobbant fertőzési hullám a világ többi része számára alapvetően nem jelentene különösebb problémát, a határzár feloldása és a hazautazó vagy nyaralni vágyó kínai állampolgárok nagy száma azonban sokkal aggasztóbb, hiszen magas az esélye annak, hogy magukkal hozzák a koronavírust is, amelyet a legtöbb ország már javarészt a háta mögött hagyott. Félő, hogy az adatokat elhallgató és a védekezést félbe hagyó Kína megismétli a 2020-as vuhani járványkitörést.

A kínai kormány pedig egyenesen megfenyegette azokat az országokat, amelyek tesztelni akarják a beutazókat, tovább csökkentve a bizalmat a keleti nagyhatalom felé.

 

A General view showing Hotel, Resorts and Casinos on the Cotai Strip on December 29, 2022 in Macau, China.
Fotó: AFP

A járványhelyzettől függetlenül a befektetők azt remélik, hogy az újranyitás a világ második legnagyobb gazdaságát végre lábra fogja állítani, ugyanis a kínai növekedés az utóbbi időben közel fél évszázados mélypontra zuhant. Bár a megbetegedések jókora fennakadásokat okoznak az üzleti életben, és több nyugati vállalat is bejelentette, hogy elhagyja az országot, a zéró-Covid vége nagy hatással lehet a hazai és a nemzetközi gazdaságra is.

Érdekes módon a korlátozásokat felszámoló tüntetéssorozatok újra elindultak, ami újabb jele annak, hogy nincs minden rendben Kínában. Bár a hatóságok fokozott készültségben vannak, több kisebb tiltakozás is kialakult a pénzügyi és az ingatlancsalások miatt is.

Szombaton pedig több száz Tesla-tulajdonos gyűlt össze az amerikai autógyártó bemutatótermeinél és gyárainál, hogy tiltakozzon az ellen, hogy a vállalat három hónapon belül másodszor csökkentette az árakat, amivel a világ legnagyobb autópiacán az eladásokat akarta fellendíteni a kereslet visszaesése idején.