A Kínai Export-Import Bank kétéves moratóriumot ajánlott Srí Lankának az adósságállományára, valamint közölte: támogatja a szigetország erőfeszítéseit, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2,9 milliárd dollár hitelt kapjon.

Multiple color Sri Lankan rupee note bills isolated on white.The rupee is issued by the Central Bank of Sri Lank a. Multiple color Sri Lankan rupee note bills isolated on white.The rupee is issued by the Central Bank of Sri Lanka.
Sokat vesztett értékéből a rúpia.
Fotó: Dinusha Rajapaksha

Névtelenségüket kérő források szerint Srí Lanka valószínűleg megosztja Kína levelét az IMF-fel, de az még kérdéses, hogy Peking vállalása elég lesz a Nemzetközi Valutalapnak. Mindenesetre a Srí Lanka-i tisztviselők erősebb biztosítékot vártak. A dél-ázsiai ország másik nagy hitelezője, India a hónap elején levélben fordult az IMF-hez, amiben közölte, hogy vállalja Srí Lanka támogatását finanszírozással és adósságkönnyítéssel. 

Azonban a gazdasági válsággal küzdő országnak Kína támogatására is szüksége van ahhoz, hogy végleges megállapodásra jusson a hitelezővel. Számítások szerint Srí Lanka összesen 7,4 milliárd dollárral, vagyis a külső államadósság közel egyötödével tartozik a kínai hitelezőknek. Ebből 2,83 milliárdot a Kínai Export-Import Banknak kéne visszafizetnie – írja a Reuters.

Hogyan ment csődbe Srí Lanka?

Az 22 millió lakosú ország gazdasága tavaly becslések szerint 8,7 százalékkal zsugorodott, miközben a lakosság hosszas áramszünetekkel, áruhiánnyal és vágtázó inflációval küzd. Srí Lanka nagymértékben függött a turizmustól, amit a koronavírus-járvány padlóra küldött. Ehhez kapcsolódik, hogy 2021-ben az akkori elnök, Gotabaja Radzsapaksza betiltotta a műtrágya használatát, ami jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban:

a rizs termesztése 30 százalékkal esett vissza.

A kabinet kénytelen volt importálni, majd visszavonni az intézkedést, a termesztőket pedig kártalanítani, ehhez külföldről vettek fel hiteleket. A bevételek elapadása a devizabeáramlás lassulásával párosult, így Srí Lanka fizetésképtelenné vált, és nem tudta törleszteni az adósságait. 

A gazdasági válság politikai káoszt eredményezett és erőszakos tüntetésekbe torkollott: feldühödött tüntetők megrohamozták az elnök hivatalos rezidenciáját, aki külföldre menekült, majd onnan nyújtotta be a lemondását. Az új kormány visszafogta a kiadásokat és adóemelésekkel igyekszik úrrá lenni a válságon, például a hadsereg létszámát csökkentik. 

Államcsődhullámot vizionál a sztárközgazdász

A Világbank vezető közgazdásza szerint sürgősen újra kell gondolni a fejlődő országok pénzügyi megsegítését. Legutóbb Srí Lanka, Ghána és Zambia jelentette be, hogy nem tudja kielégíteni fizetési kötelezettségeit, azonban Zambiának legutóbb az államcsőd bejelentése után két évbe telt, mire segítséget kapott az IMF-től.