Németország, Olaszország és Szlovákia bruttó hazai terméke is a járvány előtti szint alá fog esni 2023-ban – közölte hétfőn a Moody’s Investors Service.

A worker polishes the finish of a Land Rover Defender sport utility vehicle (SUV) during a paintshop quality control area at the Jaguar Land Rover Plc automobile plant in Nitra, Slovakia, on Monday, Nov. 28, 2022. Jaguar Land Rover said it was looking to recruit workers whove been fired by technology companies such as Meta Platforms Inc. and Twitter Inc. to fill digital and engineering vacancies.
Fotó: Bloomberg

A vállalat emellett negatív kilátást előlegezett meg az egész euróövezet számára is, szerinte idén egy enyhe fenyegeti a zónát.

„A nemzeti és európai uniós szintű támogató intézkedések és a globális ellátási láncok zavarainak enyhülése bizonyos fokig ellensúlyozhatja a kedvezőtlen hatások egy részét” – tette hozzá hétfőn Heiko Peters, a Moody’s alelnökhelyettese, aki egyben a cég egyik vezető elemzője is. 

Előrejelzésünk szerint azonban az euróövezet szuverén államainak 60 százaléka mégis recesszióba kerül.

Németország a pénteki előzetes becslés szerint elkerülte ugyan a negyedik negyedévben a visszaesést, amelyet az elemzők korábban előre jeleztek, mindazonáltal a Bloomberg szerint a Moody’s idézett, borúlátó prognózisából az következik, hogy ez a meglepően rugalmas teljesítmény nem lesz tartós.

Ha beköszönt a stagfláció, azaz úgy kerül technikai recesszióba egy ország vagy az egész régió, hogy közben az magas szintje is fennmarad, az rendkívül „súlyos” hitelminősítési következményekkel járhat néhány dél-európai országra nézve – emelte még ki a Moody’s.