A német gazdaság 2022 utolsó negyedévében stagnált, az egész évben pedig 1,9 százalékkal bővült – derül ki a német statisztikai hivatal, a Destatis adataiból. Mindez enyhén meghaladta a Reuters közgazdászok körében végzett, 1,8 százalékos előrejelzését. A német 0,7 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet.

Welder working in a factory Schweisser in der Industrie, Germany
Fotó: Getty Images

A hajtóereje a háztartások fogyasztása volt, amely éves szinten 4,6 százalékkal nőtt.

A Destatis elnöke, Ruth Brand szerint a német gazdaság jól teljesített tavaly, az ellenére. Thomas Gitzel, a VP Bank vezető közgazdásza szerint a gazdaság felülmúlta a várakozásokat, és hozzátette: lehetséges, hogy a elmarad, de valószínűtlennek tartja, hogy egyáltalán nem következik be. Monika Schnitzer, a német kormány gazdasági tanácsadója csütörtökön a Reutersnek azt mondta, hogy a belföldi valószínűleg elérte a csúcsot, mivel a globális energiaárak csökkentek, és a földgázárak további mérséklődésére számít idén. 

Az infláció decemberben már a második egymást követő hónapban mérséklődött a csökkenő energiaárak és a háztartások energiaszámláinak egyszeri kormányzati kifizetése miatt, a fogyasztói árak 9,6 százalékkal emelkedtek éves szinten. Németország államháztartási hiánya 2022-ben a GDP 2,6 százalékát tette ki – tette hozzá a statisztikai hivatal.

Recesszióról két egymást követő negyedévi zsugorodás esetén beszélhetünk, amihez hozzá kell tenni, hogy a 2022 utolsó negyedévében mért stagnálást még felülvizsgálhatják. Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a német vállalatok enyhe recesszióra számítanak csak idén, annak ellenére, hogy tartanak az energiaválságtól, a nyersanyaghiánytól, az inflációtól és a lassuló világgazdasági növekedéstől.

Németországnak eddig alaphangon 440 milliárd eurójába kerültek az oroszok elleni szankciók

Az orosz–ukrán háború kezdete óta a német kormány több mint 440 milliárd eurót költött az energiaellátásra. A német energiaellátás biztosítása az orosz invázió kezdete óta napi 1,5 milliárd eurójába került a kormánynak, lakosonként 5400 euróba. A közel félezer milliárdos összeg a teljes német GDP 12 százaléka, amelyet most kénytelen az alapvető szükségletek kielégítésére fordítani Berlin.