Nagyot esett az amerikai a friss csütörtöki adatok szerint, a várakozásoknak megfelelően az éves ráta 6,5 százalékra mérséklődött a novemberi 7,1 százalékról. Az előző hónaphoz képest a fogyasztó árak csökkentek, teljesen visszafordítva a novemberi 0,1 százalékos emelkedést. A dollár máris gyengül az euró ellen, erre a papírforma szerint erősödéssel reagálhat a forint is. 

Student Loans - Federal Reserve The Fed & Inflations - Federal Reserve - Central Banking
Fotó: Douglas Rissing

Miután a változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginflációs adat is megegyezett a várakozásokkal – 6-ról 5,7 százalékra csökkent –, a piacok iránya a pszichológiai tényezőkön kívül a korábban felépült pozícióktól, az elemzői és a döntéshozói kommentároktól is függ. Akár heves ingadozásokra is lehetségesek.

Az éves amerikai infláció már a hatodik egymást követő hónapban lassult a nyár közepén elért 9,1 százalékos csúcsról, és ez azért ássa alá a dollárt, mert rálapátol a reményekre, hogy a Federal Reserve márciusban kezdett drasztikus kamatszigorító kampánya a vége felé közeledhet. 

Minél hamarabb van vége, annál kisebb a recessziós veszély, és annál közelebb lehet az első jövőbeli kamatcsökkentés is. Mindez a vállalatoknak jó lenne, azaz az infláció csökkenését megerősítő adat az amerikai részvényárakat is megtámogathatja. Nem erősíti ugyanakkor ezt a narratívát, hogy az inflációs adatokkal egy időben közölt heti adatok a munkanélküli-segélyekről a vártnál jobbak voltak, azaz a feszes, vagyis a Fed anélkül szigoríthat tovább, hogy nagy gazdasági károktól kelljen tartania emiatt.

A forint első reakciója mérsékelt erősödés volt – a 399,7-es szintről az euró ellenében 399-en túlra ugrott –, de a japán jen például mindjárt 2 százalékot izmosodott a zöldhasú ellen. 

Az euró tavaly április vége óta nem volt ilyen erős a dollár ellen, délután 3 óra előtt az 1,81-on túli szinteket csípve meg, és ha meg tud kapaszkodni, az a forint számára további ösztönzést jelenthet, hogy ismét eltávolodjon a 400-as pszichológiai határtól az idén már elért 394-nél is erősebb szintek felé. Röviddel három óra után az euró már 1,083-nél járt, ez pedig a forintot egészen 397,5-ig lökte.

Várható volt, megtörtént: nagyot lökött az amerikai adat a forinton az erősödés irányában. Forrás: Stooq

Remegő bokával várja a forint az inflációs számokat

Enyhén gyengült a forint a csütörtök délutáni amerikai és a péntek reggeli hazai inflációs adatok előtt: a tét, megváltozik-e idei árfolyam-változásának az előjele, és visszavonul-e a sokszor megjárt 400-as gát mögé az euró ellenében az év eleji erősödés után.