Nemzetközi gazdaság

Lengyelországban találkozott az ukrán és az amerikai hadsereg vezetője

Valerij Zaluzsnij először hagyta el az országot a háború kezdete óta. Az ukrán főparancsnok először találkozott személyesen amerikai kollégájával.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kedden Lengyelországban találkozott Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

ukrán amerikai találkozó
Fotó: AFP / Getty Images

Zaluzsnij a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy ez volt az első személyes találkozójuk. A bejegyzésben köszönetet mondott Milley tábornoknak az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei által a háborúban álló országának nyújtott támogatás miatt.

Felvázoltam az ukrán fegyveres erők sürgető szükségleteit, amelyek kielégítése felgyorsítja győzelmünket

– írta a találkozó kapcsán az ukrán hadsereg főparancsnoka.

Zaluzsnijnak, azon kívül, hogy ez volt az első személyes találkozója Milley-vel, az első külföldi útja is volt azóta, hogy Oroszország tavaly februárban támadást indított Ukrajna ellen. A 49 éves tábornok 2021 júliusa óta tölti be az ukrán hadsereg főparancsnoki posztját.

Kedden az amerikai katonai vezető a lengyel–ukrán határ közelében járt, ekkor került sor a személyes találkozóra. Az előre be nem jelentett találkozó helyszínét nem hozták nyilvánosságra.

Mark Milley tábornok hétfőn egy olyan németországi gyakorlóteret látogatott meg, ahol egy nappal korábban ukrán katonák kezdték meg a hadgyakorlatokat.

Henry Kissinger már nem ellenzi az ukrán NATO-csatlakozását

Henry Kissinger már támogatja Ukrajna NATO-tagságát, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszországnak minél előbb vissza kell térnie a nemzetközi rendszerbe. Szerinte az Amerikai Egyesült Államoknak és Kínának javítania kell a kapcsolatán.

 

Ukrajna Egyesült Államok Lengyelország
Kapcsolódó cikkek